IPS Calinic explică de ce femeile nu au voie pe Muntele Athos: Femeile se pot apropia doar pe mare de coasta peninsulei grecești pe care se află mănăstirile athonite, fără a putea coborî pe țărm


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a explicat motivele pentru care femeilor le este interzis să ajungă pe Muntele Athos.

Ierarhul BOR a fost întrebat de ce nu au voie deloc femeile în excursie la Muntele Athos cu mențiunea că în acest caz sunt dezamăgiți soții.

IPS Calinic a precizat în cadrul rubricii „Răspunsul Ierarhului” că o tradiţie străveche, transformată în secolul al X-lea în lege, Legea Avatonului, spune că în Muntele Athos nu are voie să intre nicio femeie, cu excepția Maicii Domnului, ocrotitoarea acestui loc.

„Potrivit legii, păstrată cu strictețe de mai bine de o mie de ani, femeile se pot apropia doar pe mare de coasta peninsulei grecești pe care se află mănăstirile athonite, fără a putea coborî pe țărm. Nu este o formă de discriminare, cum ar crede unii, ci o formă de cinstire a Maicii Domnului, Athos-ul fiind considerat Grădina Maicii Domnului, locul în care ea s-a arătat de nenumărate ori și a săvârșit minuni”, a subliniat înaltul ierarh.

IPS Calinic menționează că o rânduială asemănătoare a fost stabilită și în alte mănăstiri ortodoxe, precum Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit din Israel, Mănăstirea Frăsinei din România, ctitoria Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Mănăstirea Sfântul Visarion – Dosikou din Grecia.


Intră acum și în grupul de