Profesorul psih. Delia Dascălu:15 preșcolari suceveni au fost evaluați psihosomatic de specialiștii CJRAE Suceava, pentru opt dintre ei fiind recomandată înscrierea în clasa pregătitoare


Intră acum și în grupul de

Coordonatorul comisiei județene de evaluare psihosomatică, consilierul școlar Delia Dascălu, a declarat luni, pentru NewsBucovina, că în perioada 30 martie- 8 aprilie 2022 s-a desfășurat evaluarea dezvoltării copiilor în vederea înscrierii acestora în clasa pregătitoare în anul școlar 2022-2023.

Ea a spus că specialiștii CJRAE Suceava au efectuat evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc vârsta de șase ani în perioada 1 Septembrie-31 Decembrie 2022 și fie nu au frecventat grădinița, fie au revenit din străinătate .

Profesorul psih. Delia Dascălu a mai spus că din totalul celor 15 preșcolari evaluați,  pentru 8 copii s-a recomandat înscrierea în clasa pregătitoare, pentru 6 copii înscrierea în grupa mare, iar un alt copil evaluat împlinește vârsta de 6 ani până la data de 1 Septembrie 2022.

Ea a precizat că numărul copiilor care vor fi evaluați din punct de vedere al dezvoltării psihosomatice probabil că va fi mai mare, așa cum au fost solicitări  și în  lunile mai și Iunie din anii precedenți, în special din rândul copiilor care revin din străinătate, însă evaluarea se va efectua doar în centrul de evaluare psihosomatică din Suceava.

De precizat este că în județul Suceava activitatea de evaluare a dezvoltării copiilor s-a desfășurat în centrele din zonele Suceava, Rădăuți, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vicov și Vatra Dornei.

Conform calendarului înscrierii copiilor în învățământul primar, în perioada 11 Aprilie-10 mai 2022, părinții/tutorii legali instituiți/ reprezentanții legali completează și depun/ transmit cererile-tip de înscriere fie online, fie la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, inclusiv a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, după caz, respectiv a Declarației pe propria răspundere și a documentelor necesare în copie simplă.

În aceeași perioadă este prevăzută validarea fișelor de înscriere generate de aplicația informatică.

În intervalul 11mai- 11 mai 2022 are loc procesarea de către Comisia națională de înscriere a copiilor în învățământul primar a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice, și repartizarea copiilor la școala de circumscripție.

In perioada 13 mai-25 mai 2022 are loc procesarea, la nivelul unităților de învățământ, a cererilor prin care se solicita înscrierea copiilor la o altă unitate școlară decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere.

Admiterea sau respingerea acestor cereri  este realizată la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare, iar validarea listei candidaților admiși este efectuată de către consiliul de administrație al școlii.

În data de 26 mai este prevăzută procesarea cererilor-tip de înscriere de către Comisia Națională și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la cea de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea la școala de circumscripție.

În 27 mai 2022,  atât in unitățile de învățământ, cât și pe site-ul ISJ vor fi afișați candidații înmatriculați și numărul locurilor rămase libere.

Potrivit ISJ Suceava, în planul de școlarizare  pentru anul școlar 2022-2023, în județul Suceava sunt prevăzute 373,5 clase pregătitoare, cu 7217 locuri, din care 5 clase cu un total de 122 de locuri în învățământul step by step, 319 clase cu un total de 6309 locuri în învățământul de masă /tradițional/ buget,  2 clase cu un total de 32 de locuri în învățământul de masă/normal/tradițional/ mixt, 7 clase cu un total de 154 de locuri în învățământul de masă/ tradițional/ normal/ cu taxă, 34,5 clase cu 560 de locuri în învățământul de masa/simultan/tradițional/buget, precum și 6 clase cu 46 de locuri în învățământul special/ normal/tradițional/ buget.

(LB)


Intră acum și în grupul de