Guvernul face precizări cu privire la acțiunile României în contextul agresiunii ruse din Ucraina: Nu se constituie tabere de instrucție pentru militarii ucraineni, MiG-urile nu Armatei Române sunt consemnate la sol, iar pentru donarea de echipamente militare Ucrainei se face o analiză


Intră acum și în grupul de

Guvernul României a adus, joi, mai multe clarificări cu privire la acțiunile României în contextul agresiunii ruse din Ucraina.

Potrivit Guvernului, nu există nicio decizie și nu este analizată ipoteza constituirii în România a unor tabere de instrucție pentru militarii ucraineni.

De asemenea, decizia MApN de a consemna la sol avioanele MiG ale Armatei Române face parte dint-un proces de analiză tehnică a aeronavelor MiG-21, arată Guvernul care subliniază că decizia nu are nici o legătură și nu poate fi corelată cu știrea potrivit căreia Forțele Aeriene Ucrainene au mai multe aparate de zbor.

„Aeronavele nu au fost scoase din uz. Se dorește o analiză care să fundamenteze decizia pe baze tehnice, astfel încât să fie garantată siguranța zborului.În ceea ce privește proiectul de lege care ar permite donarea, din resursele armatei, de echipamente militare către Ucraina, acesta se află în analiză. Guvernul va lua o decizie după finalizarea acestei analize”, a transmis Guvernul.

Mai mult, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a clarificat joi , aceste subiecte, răspunzând unor întrebări ale mass-media.

Întrebat dacă vor exista și în România tabere de instrucție, premierul a răspuns: ”Nu există acest lucru. Nu am luat în analiză acest subiect”.

Referitor la o posibilă legătură între consemnarea la sol a avioanelor MiG ale Armatei Române și informația potrivit căreia Forțele Aeriene Ucrainene au în prezent mai multe aparate de zbor decât aveau la începutul războiului, prim-ministrul a declarat:

”Nu! Absolut deloc. Am primit informarea de la Ministerul Apărării Naționale pe marginea acestei decizii, este vorba de continuarea elementelor de analiză tehnică a aeronavelor MiG-21. Ele nu au fost scoase din uz, se dorește să se finalizeze și să existe o decizie pe baze tehnice foarte bine fundamentate, astfel încât să asigurăm pe deplin siguranța zborului”.

În legătură cu posibilitatea modificării legislației în sensul trimiterii de arme sau tehnică militară către Ucraina, premierul a afirmat: ”În acest moment, legea este în analiză. În momentul în care ea se va finaliza vom lua și decizie concretă în acest sens”.


Intră acum și în grupul de