CJSU Suceava dispune noi măsuri de intervenție ca urmare a prezenței urșilor în zonele locuite din Bazinul Dornelor. Autoritățile implicate vor efectua exerciții de intervenție de alungare, tranchilizare, recoltare, relocare și se vor dota cu cuști de transport adecvate, arme și echipamente specializate


Intră acum și în grupul de

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava s-a întrunit, miercuri, în ședință extraordinară în cadrul căreia a analizat situațiile de urgență generate de prezența urșilor în zonele de locuit urbane/rurale din Bazinul Dornelor și a dispus măsuri în vederea limitării și înlăturării riscurilor produse de aceștia.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, în urma discuțiilor purtate între reprezentanții instituțiilor prezente, a reieșit necesitatea adoptării unor măsuri care să conducă la îmbunătățirea condițiilor și rezultatelor intervențiilor în cazul situațiilor de urgență de natura celor analizate, precum și a cadrului general de siguranță în zonele montane.

Astfel, s-a dispus optimizarea fluxului informational, al comunicării interinstituționale între toți factorii implicați în soluționarea situațiilor de urgență generate de prezența carnivorelor mari – urși, cu precădere în etapa care precede operațiunile de relocare;

Un alt punct este „planificarea și organizarea unor exerciții de intervenție (alungare, tranchilizare, recoltare, relocare), astfel încât echipele constituite din reprezentanții administrațiilor publice locale, DSVSA, gestionarii fondurilor de vânătoare, Direcției Silvice, Inspectoratului de Jandarmi Județean și ai Inspectoratului Județean de Poliție să lucreze procedural și coordonat”.

Totodată, se vor iniția demersuri în vederea suplimentării bazei materiale necesare unor intervenții de natura situațiilor de urgență generate de prezența carnivorelor mari – urși, respectiv cuști de transport adecvate, arme și echipamente specializate.

„Toate instituțiile implicate în soluționarea situațiilor de urgență generate de prezența carnivorelor mari – urși, vor comunica Instituției Prefectului observațiile și propunerile de modificare a legislației incidente, astfel încât să fie întreprinse demersuri la nivelul instituțiilor centrale”, se mai arată în comunicat.

Mai mult, la viitoarea întâlnire de lucru cu reprezentanții administrațiilor locale va fi discutat și explicat de către specialiști rolul și atribuțiile pe care le au primarii (viceprimarii) în procesul de soluționare a situațiilor de urgență de natura celor discutate.

CJSU Suceava consideră că producerea din ce în ce mai frecventă a incidentelor în zona montană impune analizarea oportunității înființării unor noi posturi de jandarmi montani, precum și dezvoltarea serviciilor SALVAMONT.


Intră acum și în grupul de