Un medic și alte trei cadre medicale reținute de procurorii suceveni pentru că ar fi vaccinat fictiv împotriva Covid un număr de 82 de suceveni


Intră acum și în grupul de

Un medic și trei cadre medicale de la un cabinet al unui medic de familie din comuna suceveană Ostra au fost reținuți, miercuri, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru că ar fi vaccinat fictiv împotriva Covid un număr de 82 de persoane.

E vorba de un medic, două asistente și un registrator, potrivit unor surse judiciare.

Potrivit procurorilor cele patru persoane sunt acuzate pentru infracţiuni în formă continuată de fals intelectual, complicitate la fals intelectual, fals informatic, complicitate la fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că în perioada 18.06.2021 – 22.10.2021, un medic împreună cu alte trei cadre medicale ce își desfășoară activitatea în cadrul unui cabinet medical individual situat în zona rurală a județului Suceava, fiind implicate, conform atribuțiilor fiecăreia, în procedura națională de vaccinare a populației cu vaccinul Johnson &Johnson(Janssen) împotriva virusului Covid 19, au pus în aplicare o înțelegere infracțională clar stabilită între acestea.

Procurorii arată că cei patru au hotărât de comun acord, să exercite multiple acte infracționale interdependente, conectate și succesive, dictate de specificul etapelor componente ale procedurii vaccinării contra Covid 19.

„Aceste conduite, realizate atât în autorat cât și în complicitate, au avut scopul de simula cât mai coerent și realist aplicarea vaccinului, respectiv de a furniza documente cu mențiuni nereale unui număr de 82 de persoane, documente care să certifice imunizarea acestora prin vaccinare împotriva Covid 19, în condițiile în care acestor persoane nu li s-a administrat doza unică de vaccin. Ele nu au fost nici măcar prezente în incinta cabinetului medical individual la data și ora pretinsei vaccinări, menționate atât în platforma electronică națională ca date informatice anume introduse cât și în actele specifice (adeverințe de vaccinare) rezultate și imprimate ca urmare a acestor demersuri”,precizează anchetatorii.

Cele patru persoane au desfășurat astfel o activitate ilegală menită să confere o certificare frauduloasă unor persoane care din diferite motive nu doreau să fie vaccinate, dar care urmăreau să beneficieze pe nedrept de avantajele imunizării conferite de legislația română și europeană în domeniul sănătății, menționează Parchetul Tribunalului Suceava.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale.

Cauza este instrumentată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu lucrători de poliție judiciară din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice,. precum și din cadrul Direcției Generale Anticorupție-Serviciul Județean Suceava.


Intră acum și în grupul de