Intervenție chirurgicală de reconstrucție a hemibazinului și șoldului stâng ale unui bărbat care a căzut de pe bicicletă într-un șanț adânc de doi metri, premieră realizată la SJU Suceava


Intră acum și în grupul de

O echipă de medici ai secției de Ortopedie a Spitalului Județean de Urgență Suceava a efectuat, miercuri, o intervenție de reconstrucție acetabulară a hemibazinului stâng folosind alogrefe osoase structurale și morcelate, provenite de la banca de țesuturi Colentina, fixate cu un sistem modern de ranforsare acetabulară, precum și reconstrucția șoldului stâng cu o proteză totală de șold cu dublă motilitate, în scopul refacerii atât a lungimii membrului inferior afectat, cât și a redării funcționalității și stabilității șoldului stâng, a anunțat, vineri purtătorul de cuvânt al spitalului sucevean, dr. Dan Teodorovici.

El a menționat că intervenția chirurgicală a durat 4 ore, pacientul fiind stabil hemodinamic la finalul acesteia.

Potrivit sursei citate, pacientul în vârstă de 64 de ani a suferit în urmă cu 7 luni un traumatism sever la nivelul șoldului și hemibazinului stâng, prin cădere de la înălțime-de pe bicicletă într-un șanț adânc de 2 metri, și care a suferit în urma impactului o fractură cominutivă de acetabul stâng și o fractură de col femural stâng cu protruzie intrapelvină a capului femural stâng.

Pacientul a fost selectat și propus pentru intervenție chirurgicală de reconstrucție acetabulara și artroplastie totală de șold în urmă cu 2 luni, acesta fiind monitorizat clinic și paraclinic până la momentul intervenției,  inclusiv pentru depistarea oricăror dezechilibre metabolice sau agenți infecțioși care ar putea conduce la complicații postoperatorii.

Totodată, s-au făcut demersuri pentru achiziționarea atât al implantului de reconstrucție acetabulara, cât și a protezei totale cu dublă motilitate din fondurile Programului Național de Ortopedie, program derulat în permanentă de către secția de Ortopedie.

De asemenea, au început demersurile pentru obținerea de alogrefa osoasă de la Banca de Țesuturi Colentina București, având susținerea permanentă a dr. Andrei Nica, coordonatorul băncii.

Dr. Dan Teodorovici a precizat că în continuare, pacientul va începe în secția de Ortopedie, în cadrul procesului de îngrijiri postoperatorii, un program intensiv de recuperare funcțională precoce, prin mobilizarea articulară precoce a membrelor inferioare, cu ajutorul kinetoterapeutului și a atelelor motorizate de tip Kinetec, pe care secția le are în dotare.

Ulterior, după externare, pacientul va continuă în mod constant kinetoterapia, atât pentru recuperarea mobilității articulare, cât și pentru refacerea tonicitatii musculare, urmând că mersul cu sprijin progresiv pe membrul inferior operat să fie inițiat după o perioada de 6-8 săptămâni de la operație.

„Procedura chirurgicală efectuată are o aplicabilitate deosebit de ridicată în cadrul chirurgiei de revizie a șoldului, atât pentru refacerea defectelor osoase acetabulare, cât și pentru refacerea stabilității articulare, constituind un pas important realizat de către medicii acestei secții pentru creșterea nivelului tehnic și calitativ al acestor tipuri de intervenții extrem de complexe”, a subliniat dr. Dan Teodorovici.

El a menționat că Secția Ortopedie a Spitalului Județean Suceava este singură secție de profil din Moldova care este acreditată atât să recolteze țesut osos de la donatorul viu, precum și să efectueze proceduri de transplant osos și tendinos cu alogrefe provenite de la Banca de Țesuturi Colentina, unitate cu care spital sucevean are protocol de colaborare încă din anul 2016.

Echipa chirurgicală a fost formată din trei medici primari ortopezi: dr. Petrasuc Sorin, dr. Bandac Răzvan, dr. Baitoc Loredana, anestezia rahidiană fiind realizată de către dr. Stănescu Dorin, medic primar ATI.

„Conducerea Spitalului Județean „ Sf. Ioan cel Nou ” Suceava susține și investește resurse majore în creșterea calității actului medical, diversificarea intervențiilor și specialităților din spital. De asemenea spitalul beneficiază de o infrastructură și baza materială modernă. Obiectivul permanent al conducerii este și va fi în continuare  creșterea și menținerea calității actului medical la standarde cât mai înalte”, se arată în comunicatul SJU Suceava.


Intră acum și în grupul de