Cuiburi de ciori distruse în curtea SJU Suceava și în alte zone din oraș, atenționează Asociația „Casa lui Patrocle” care menționează că puii vii au fost lăsați să moară în chinuri


Intră acum și în grupul de

Asociația „Casa lui Patrocle” atenționează că au fost distruse cuiburile ciorilor din curtea spitalului şi au fost lăsați puii vii să putrezească, să moară în chinuri, devorați de furnici, zdrobiți sau decapitați, situații de acest gen fiind semnalate și în alte zone din oraș.

Într-o postare pe pagina de socializare a Asociației „Casa lui Patrocle” se arată că vineri, 13 mai, s-au distrus zeci de cuiburi de ciori pe când puii erau încă în ele, apreciind că această acțiune a fost „ilegală și imorală”, ironia fiind că acțiunea s-a desfășurat în curtea spitalului unde la distanță de câțiva pași oamenii luptă să salveze vieți.

„Pui mutilați din cauza înălțimii căderii, pui cu aripi și picioare rupte, pui cu intestinele afară, pui care mai aveau în ei o fărâmă de viață, care mai mișcau din inerție și peste care au năpădit muștele și furnicile, pui care piuiau a neputință”, se precizează în postare.

Reprezentanții asociației au sesizat poliția în acest caz și au reușit să salveze doar puii de cioară care au fost ignorați de cei care au efectuat acțiunea și se întreabă câte sute de pui au fost aruncați de vii printre cuiburile și crengile tăiate.

„Scena a fost una dură inclusiv pentru cei care nu iubesc nici animalele, nici viața, nici natura. Pe un gazon elegant și tuns la milimetru, sub ochii trecătorilor, ai copiilor, ai pacienților din spital care se plimbau la o gură de aer – zeci de pui de pasăre care se zbăteau a neputință, muribunzi, care vii, care jumate morți, care morți și scăpați de chinuri”, se arată în postare.

Reprezentanții „Casa lui Patrocle” recunosc că se știe că ciorile fac mizerie, zgomot și se urmărește micșorarea populației acestei specii, dar că nu se pot adopta orice fel de masuri și nu oricând. „Distrugerea cuiburilor mascată sub acțiuni de toaletare – se face cu cap. Se face iarna, când e frig. Și nu primăvara vara când păsările cuibăresc. De ce? Pentru că așa spune Legea. Iar dacă există o Lege, ne-o asumăm și o respectăm. Căci Legea este una pentru toată lumea”, subliniază reprezentanții asociației care menționează că în cuiburile ciorilor clocesc ouă și alte specii de păsări protejate prin lege, precum ciuful de pădure şi vânturelul roşu.

„La capitolul de protecție a animalelor sau păsărilor, România are treabă multă. Noile schimbări legislative și mărirea pedepselor sunt abia născute, de câteva zile, în fașă. Însă le-am primit cu mare optimism, iar aici, la noi, la Suceava, știm că autoritățile le vor aplica. Căci aici s-a făcut mereu treabă. Și multă, și bună”, mai arată reprezentanții asociației.

În ceea ce privește puii de cioară salvați au fost trimii la Sibiu la Prietenii Berzelor / Friends of Storks – Cristian,pentru a-i salva.

Ulterior au venit și reprezentanți ai Poliției, ai Gărzii de Mediu care s-au apucat de treabă căci aveau în față o infracțiune. Le mulțumim pentru că ne-au fost alături.

În final, Asociația „Casa lui Patrocle” arată că a primit informații precum că și în alte zone ale orașului s-au desfășurat astfel de anormalități.


Intră acum și în grupul de