Primăria Suceava introduce noi tipuri de bilete și abonamente pentru transportul public local odată cu sistemul automat de taxare. Vor fi bilete pentru 1, 7 și 15 zile, dar și pentru circulația timp de 60 de minute


Intră acum și în grupul de

ACTUALIZARE: La propunerea consilierului local PSD Iulia Fuior proiectul a fost votat cu amendamentul că biletul de 2,5 lei va putea fi folosit 60 de minute întrucât există riscul ca o călătorie dintr-un capăt în celălalt al orașului să dureze mai mult de 30 de minute.

Știrea inițială:

Consiliul Local Suceava urmează să aprobe în ședința de joi noi tipuri de bilete și abonamente pentru transportul public local având în vedere că implementează sistemul automat de taxare.

Astfel, potrivit proiectului de hotărâre inițiat de primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi, municipiul Suceava implementează proiectul „Sistem integrat de transport public ecologic în municipiul Suceava”  prin care se realizează modernizarea, reabilitarea și extinderea traseelor de transport public electric prin completarea flotei existente cu autobuze electrice, prin implementarea unui sistem integrat de trafic management bazat pe soluții inovative de eficientizare a transportului public în vederea creșterii atractivității acestuia în detrimentul autoturismelor personale având ca rezultat reducerea poluării în municipiul Suceava.

Inițiatorii precizează că sistemul automat de taxare va automatiza operațiunile de vânzare, taxare, control și raportare.

Asftel, acest sistem va partaja infomațiile specifice mijloacelor de transport și rețelei de transport.

Totodată, au fost implementate sisteme de monitorizare, supraveghere și control a mijloacelor de transport public cu sisteme de informare calători montate în stații sau în mijloacele de transport și au fost amenajate stațiile de călători cu adaposturi pentru călători precum și cu sisteme de supraveghere video, sisteme e-ticketing, afișaj electronic.

Primarul și viceprimarul arată că având în vedere contextul prezentat apare necesitatea introducerii unor noi tarife care să le completeze pe cele existente cu titluri de călătorie procurate de la TVM-uri , din aplicația mobilă, sau, în cazuri excepționale de la șoferul autobuzului.

Astfel, vor fi următoarele tarife cu TVA inclus:

a)            10 lei pentru abonament fracționat nenominal valabil o zi pe toate liniile.

b)            40 de lei pentru abonament fracționat nenominal valabil șapte zile pe toate liniile

c)            70 lei pentru abonamentul fracționat nenominal valabil 15 zile pe toate liniile

d)            2,5 lei – pentru un bilet de călătorie cu valabilitate 30 de minute, iar odată cu finanlizarea proiectului, moment în care vor fi livrate și celelalte 15 autobuze electrice achiziționate prin Ministerul Dezvoltării, tariful va fi 3 lei pentru o călătorie de 100 de minute

e)            5 lei/călătorie pentru un bilet achizițional de la șofer

f ) 100 de lei – bilet de suprataxă (în mijlocul de transport ) care se aplicli de către organele de supracontrol ale societății.


Intră acum și în grupul de