Transport local gratuit pe tot parcursul anului pentru elevii cu domiciliul sau reședința în municipiul Suceava


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava va discuta un proiect de hotărâre prin care elevii cu domiciliul sau reședința în municipiul Suceava vor beneficia de transport public gratuit pe tot parcursul anului.

Astfel, la inițiativa primarului Ion Lungu și viceprimarului Lucian Harșovschi, prevederile actuale privind acordarea de gratuități pe transportul public local se modifică.

Potrivit propunerii, elevii cu domiciliul sau reședința în municipiul Suceava din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat care studiază la unități de învățământ din municipiul Suceava beneficiază de gratuitate la abonamentul lunar nominal integral general valabil pe toate liniile, pentru transportul public local de călători prin curse regulate, pe tot parcursul anului calendaristic.

Inițiatorii explică în referatul de aprobare că Legea educației naționale prevede asigurarea de gratuități pentru transportul elevilor.

Potrivit legii, în vederea asigurării gratuității prevazute, decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale.

Totodată, se arată că în anul 2022, prin derogare de la prevederile legii, gratuitatea acordată elevilor  din învățământul preunuversitar acreditat/autorizat pentru transportul local rutier și naval se acordă din bugetele locale.

„Gratuitatea este asigurată de către autoritățile administrației publice locale, prin subvenționarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007”, se arată în legislație.

Până acum elevii cu domiciliul în municipiul Suceava primeau gratuitate pentru transportul public local doar pe perioada anului școlar.


Intră acum și în grupul de