Derusificare la Hotin: Bustul filozofului german Karl Marx a fost îndepărtat


Intră acum și în grupul de

Bustul filozofului german Karl Marx din orașul Hotin din regiunea Cernăuți a fost îndepărtat într-o acțiune pe care primarul o numește de derusificare.

Primarul din Hotin, Andrii Dranciuk, a anunțat demontarea acestui bust, conform agenției cernăuțene BucPress.

„Am reușit: bustul lui Karl Marx din Hotin a fost deja demontat. O mulțime de cetățeni așteptau acest eveniment. Continuăm procesul de derusificare în comuna Hotin. La fel ca în toată Ucraina, locuitorii din Hotin vor să respingă tot ceea ce are legătură cu socialismul și comunismul, cu perioada sovietică”, a scris edilul.

Sursa citată amintește că în anul 2019, fostul primar al orașului Hotin, Mîkola Golovliov, declarase că în locul bustului lui Karl Marx s-ar putea ridica bustul scriitorului Taras Șevecenko sau al scriitorului român Alexandru Hajdeu.

Karl Marx al cărui bust a fost demontat ca măsură de derusificare a fost un filozof german, istoric, economist, sociolog și jurnalist, teoretician și lider al mișcării muncitorești fiind, împreună cu Friedrich Engels, întemeietor al teoriei socialismului științific. Ideile lui Marx au început să exercite o influență majoră asupra mișcării muncitorești la scurt timp după moartea sa în martie 1883.


Intră acum și în grupul de