Ion Lungu, la Bruxelles, la lansarea proiectului prin care Suceava își asumă ca până în 2030 să devină oraș inteligent și neutru climatic: Ținta finală a acestui proiect este de a crește calitatea vieții sucevenilor


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat că va participa, luni, la Centrul de Afaceri BLUEPOINT din Bruxelles, la evenimentul de lansare al Misiunii pentru „100 de orașe inteligente și neutre climatic până în anul 2030”.

„Voi participa la acest eveniment și sunt nerăbdător să aflăm foaia de parcurs în perioada următoare”, a spus primarul.

El a subliniat că angajamentele ce vor fi asumate în contractul privind orașele climatice vor permite ca municipiul Suceava să colaboreze cu Uniunea Europeană, cu autoritățile naționale și regionale, și cel mai important este că va colabora cu cetățenii pentru îndeplinirea acestor obiective prin crearea unei platforme de misiune.

Lungu a spus că acest proiect va implica deopotrivă cetățenii, universitățile, organizațiile de cercetare și sectorul privat.

„Prin acest proiect Suceava alături de orașe importante din Europa: Paris, Roma, Madrid, Barcelona, Bruxelles, München, Lyon, Milan, Porto, Atena, Amsterdam și orașele românești Cluj Napoca și București-Sector 2, se angajează să ia măsuri concrete și ambițioase pentru a reduce impactul orașului asupra climei și de a crește calitatea vieții cetățenilor”, a mai declarat primarul.

Potrivit lui Ion Lungu, contractul climatic va include un plan global pentru neutralitatea climatică în toate sectoarele: energie, transport, clădiri, gestionare deșeuri etc., iar fiecare sector va avea planul de investiții aferent.

„Suceava verde nu este doar un concept, ci o direcție clară pe care municipalitatea suceveană s-a încadrat, cu obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș prin modernizarea, extinderea și amenajarea de noi spații verzi”, a explicat Ion Lungu.

El a precizat că transportul public ecologic, infrastructura pentru pietoni, crearea de culoare de mobilitate alternativă reprezintă priorități ale municipalității, iar în fiecare cartier al orașului vor fi prevăzute investiții pentru îmbunătățirea spațiilor publice, salubritate și colectare selectivă a deșeurilor, coridoare verzi și alte îmbunătățiri.

„Obiectivele misiunii sunt de a atinge 100 de orașe europene inteligente și neutre din punct de vedere al climatic până in 2030 și de a se asigura că aceste orașe acționează ca centre de experimentare și inovare pentru a permite tuturor orașelor europene să urmeze exemplul lor până în anul 2050”, a mai declarat primarul.

Ion Lungu a subliniat că municipiul Suceava are  posibilitatea să acceseze mari fonduri europene în următorii 7 ani, iar ținta finală a acestui proiect este de a crește calitatea vieții sucevenilor.


Intră acum și în grupul de