Cei 4944 de candidați suceveni înscriși la Bacalaureat vor susține probele scrise în 15 centre de examen, iar pentru 22 dintre ei s-a aprobat susținerea acestora în condiții speciale


Intră acum și în grupul de

Inspectorul școlar general adjunct, profesor Gabriel Matei, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că în județul Suceava probele scrise ale Bacalaureatului, din sesiunea iunie-iulie 2022, vor fi susținute în 15 centre de examen de către cei 4944 de candidați înscriși.

El a spus că 4545 de candidați sunt din promoția curentă, iar 399 din promoțiile anterioare.

„La examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2022, din promoția curentă s-au înscris pentru a susține probele 4545 de candidați (reprezentând 78%), raportat la numărul de candidați înscriși la simulare (5807). Comparativ, în anul școlar 2020-2021, procentul de candidați înscriși pentru a susține examenul din promoția curentă a fost de 80%”, a precizat Matei adăugând că o parte din proaspeții absolvenți de liceu renunță să se mai înscrie la examenul de Bacalaureat și pleacă la muncă în străinătate.

El a menționat că pentru evaluarea lucrărilor au fost constituite trei Centre zonale de evaluare, respectiv la Liceul Teoretic ”Filadelfia” Suceava, Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava și Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava.

Inspectorul școlar general adjunct a precizat că din totalul candidaților înscriși, pentru 22 dintre aceștia au fost aprobate solicitări de desfășurare a examenului în condiții speciale, conform procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor.

Astfel, s-a aprobat  redactarea lucrării scrise prin dictarea conținutului acesteia de către candidat unui profesor asistent pentru 7 elevi de la Colegiul National ”Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc (1 elev), Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți (2 elevi, dintre care 1 elev susțineproba la domiciliu cu timp suplimentar de 1 oră), Colegiul Tehnic ”Al. I. Cuza” Suceava (1 elev, care beneficiază și de utilizarea de materiale sau instrumente compensatorii cu timp suplimentar de 2 ore), Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc (1 elev) și Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni (1 elev) și Liceul Teoretic ”Filadelfia” Suceava (1 elev), cu mențiunea că ultimii trei elevi beneficiază și demărirea timpului destinat efectuării lucrărilor scrise cu 2 ore.

Pentru un alt elev de la Liceul Tehnologic ”Ștefan cel Mare” Cajvana s-a aprobat prezența unui însoțitor, cadru didactic cu specializarea Psihopedagogie specială în sala de examen, cu mențiunea că acesta beneficiază și de condițiile , pentru 2 elevi de la Colegiul Tehnic Rădăuți (1 elev) și de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului (1 elev) s-a aprobat prelungirea timpului de lucru cu 1 oră.

Totodată, s-a mai aprobat accesul în sala de examen cu dispozitive medicale (sensor pentru măsurarea glicemiei) și telefon mobil necesar pentru avertizarea valorilor anormale ale glicemiei în cazul unui elev de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, iarpentru 11 elevi de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie s-a aprobat asigurarea unui interpret al limbajului mimico-gestual, cu mențiunea că aceștia beneficiază și de prelungirea timpului de lucru de 1 oră.

Repartizarea candidaților pe probe este următoarea: Proba A- 4567,  Proba B – 17,  Proba C – 4110, proba D – 3787, Proba Ea – 4697, Proba Eb – 17, Proba Ec – 4758 (3213 matematică, 1545 – istorie), proba Ed – 4774 (189 fizică, 1613 biologie, 84 chimie, 1169 geografie, 1226 logică, 60 psihologie, 13 economie, 15 filozofie, 59 sociologie, 346 informatică). „La fiecare dintre probe, diferența de candidați este formată din absolvenții care fie și-au echivalat, fie și-au susținut probele în sesiunile anterioare”, a menționat Matei.

Conform calendarului, probele scrise din cadrul Examenului Național de Bacalaureat  2022 se vor desfășura în perioada 20 – 23 iunie 2022, după cum urmează:

  • 20 iunie: Limba și literatura română – E.a)
  • 21 iunie: Proba obligatorie a profilului – E.c)
  • 22 iunie: Proba la alegere a profilului și specializării – E.d)
  • 23 iunie: Limba și literatura maternă –  proba E.b)
  • 27 iunie: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
  • 28-30 iunie: rezolvarea contestațiilor
  • 1 iulie: afișarea rezultatelor finale

(LB)


Intră acum și în grupul de