Gheorghe Flutur, după o întâlnire la Siret cu reprezentanți din România, Ucraina și Republica Moldova: Trebuie aplicate soluții urgente de fluidizare și se impune procedură accelerată pentru construcția Autostrăzii A 7


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat, marți după amiaza, la Siret la o întâlnire cu șeful Vămilor din România, un secretar de stat de la Ministerul de Interne, șeful Vămilor din Ucraina, reprezentantul Serviciului Poliției de Frontieră din Ucraina, dar și cu șeful Vămilor din Republica Moldova și al Poliției de Frontieră din Republica Moldova.

Flutur a declarat pentru News Bucovina că a fost o discuție aplicată pentru deblocarea coloanelor de TIR-uri care sunt atât aici, în Siret, dar și în alte puncte vamale la granița dintre Ucraina și Republica Moldova.

„La intrare în Siret avem aproape 20 de kilometri de TIR-uri. Am cerut părții ucrainene să accelereze procesarea datelor. Ne-au promis că zilele viitoare vor suplimenta numărul de lucrători vamali. La paritate și noi vom face același lucru”, a spus Flutur.

El a precizat că una dintre soluțiile găsite este gruparea TIR-urilor în funcție încărcătură, respectiv TIR-uri goale, cisternele cu combustibili, sau cu mărfuri perisabile apreciind procesând calupuri de TIR-uri se va intra mai ușor în Ucraina.

Flutur a menționat că același lucru se va face și la intrarea în România, în special TIR-urile care intră cu cereale în așa fel încât să se fluidizeze traficul de automarfare.

„Mi-am exprimat îngrijorarea ca șef al administrației județene că această coadă are 20 de kilometri în interiorul județului Suceava, perturbă traficul din județ, inclusiv a localnicilor, dar nu numai, și trebuie găsite soluții”, a spus Flutur.

El a menționat că a cerut și grăbirea deschiderii punctelor de frontieră de la Vicovu de Sus, de la Ulma și de la Racovăț, iar reprezentanți ai Comisiei Europene care au fost de față au promis că se va primi finanțare pentru aceste puncte de frontieră, pe partea ucraineană, unde mai sunt de efectuat lucrări.

Mai mult, Flutur a spus că această finanțare va asigura construcția de drumuri de legătură în partea ucraineană cu punctele de frontieră.

El a arătat că se poate chiar și pe drumuri pietruite să se circule în partea ucraineană pentru a ajunge la noile puncte de frontieră astfel încât să se mai degreveze PTF Siret.

„Pot fi chiar și pe drumuri pietruite dirijate aceste TIR-uri mai ales că vine recolta nouă în Ucraina și transportul spre Marea Neagră va fi și mai complicat”, a spus Flutur.

Președintele CJ Suceava a subliniat că a solicitat termene concrete pentru a debloca ceea ce se întâmplă astăzi în Vama Siret, dar consideră că aceasta poate fi doar o soluție temporară și că este nevoie de darea în funcțiune cât mai rapid a Autostrăzii A 7.

„Se constată că ceea ce cer din primul mandat de președinte de Consiliu Județean, construcția Autostrăzii  Siret-București, a devenit o necesitate urgentă acum. Cred că am ajuns în punctul în care se impune o procedură accelerată de construire a Autostrăzii A 7”, a mai declarat Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de