Investiție cu fonduri europene de 4,3 milioane de euro la Vicov pentru modernizarea stației de transformare. Aproximativ 18.000 de consumatori vor avea servicii de distribuție mai bune


Intră acum și în grupul de

Stația de transformare (110/20kV) Vicov din județul Suceava, va fi modernizată prin înlocuirea unor echipamente de înaltă şi medie tensiune și integrarea acestora în SCADA (control şi achiziţie de date la distanţă). De asemenea, linia electrică 110 kV Vicov – Rădăuți va fi modernizată pe o lungime de 17 km și vor fi realizate noi conexiuni între stațiile Vicov, Rădăuți și Egger pentru creșterea siguranței în alimentare, anunță distribuitorul de energie electrică Delgaz Grid.

Lucrările au ca obiectiv principal preluarea energiei produse din resurse regenerabile in condiții de siguranță a funcționării SEN (Sistemul Energetic Național), reducerea consumului tehnologic propriu (CPT), îmbunătățirea indicatorilor de performanță ai serviciului de distribuție a energiei electrice, respectiv a parametrilor tehnici de calitate a energiei distribuite și a indicatorilor de continuitate în alimentarea cu energie electrică.

Calitatea serviciului de distribuţie va fi îmbunătăţită pentru circa 18.000 de utilizatori racordați la instalațiile incluse în proiect.

Valoarea totală a proiectului este de circa 21,4 mil lei (4,3 mil euro), inclusiv TVA. Investiţia este cofinanțată cu aproximativ 12 milioane lei (circa 2,4 mil. euro) din Fondul European de Dezvoltare Regională REACT-EU (prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon), iar diferența, de peste 9,3 milioane lei (TVA inclus) fiind contribuția Delgaz Grid.

Accesarea surselor de finanțare europeană reprezintă o prioritate pentru compania Delgaz Grid în vederea realizării obiectivelor de modernizare și digitalizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice. La acest moment, compania are în diferite stadii de implementare 8 proiecte, în valoare de circa 205 de milioane de lei (circa 41,9 mil. euro) fără TVA, cu cofinanțări de 152 de milioane de lei (circa 31,1 mil. euro).

Trei proiecte, care presupun modernizarea în scopul preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile a trei stații de transformare din județul Iași, cinci stații de transformare din județul Vaslui, două din județul Botoșani și una din județul Suceava sunt la momentul de față în diferite faze de implementare.

Alte două proiecte, care vizează modernizarea rețelei de distribuție și montarea a câte 10.000 de contoare inteligente la consumatori, sunt în derulare în municipiile Iași și Suceava.

De asemenea, sunt în implementare două proiecte cu finanțare europeană, dintre care unul urmărește competențele digitale ale personalului, iar al doilea vizează obiective de securitate cibernetică.


Intră acum și în grupul de