Dr. Dan Teodorovici: Dializa peritoneală este de acum accesibilă și la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Cu excepția transplantului renal, la SJU Suceava se poate asigura managementul adecvat și integrat al tuturor pacienților cu afecțiuni renale


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al Spitalulului Județean de Urgență Suceava, dr. Dan Teodorovici, a anunțat, luni, că în premieră la Spitalul Județean Suceava, o pacienta recent diagnosticată cu boală renală cronică în stadiu terminal, a fost supusă unei proceduri numită dializă peritoneală.

El a explicat că boală cronică de rinichi reprezintă o problema majoră de sănătate, cu o prevalență de peste 10% ( la nivel global, o persoană din 10 are această boală); iar dintre bolnavi, aproximativ 1 % vor ajunge în stadiul terminal, moment în care este nevoie de introducerea unei terapii de supleere a funcției renale ( hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal).

Medicul sucevean a arătat că prin comparație cu hemodializa, în dializa peritoneală se folosește, pentru curățarea toxinelor, o membrană biologică, membrană peritoneală.

„În mod practic, un cateter biocompatibil este plasat chirurgical intraperitoneal. Cu ajutorul acestuia se introduce intraabdominal un lichid steril special ce atrage toxinele sanguine la nivelul peritoneului, fiind ulterior extras și înlocuit. Asigură o serie de avantaje, putând în final să îmbunătățească calitatea vieții pacienților la care această metodă poate fi realizată”, a menționat dr. Dan Teodorovici.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Suceava, cateterul de dializă peritoneală a fost inserat de o echipă chirurgicală specializată formată din dr. Petru Velnic și dr. Lucian Leneschi , iar ulterior să realizat pe secția de Nefrologie instruirea și inițierea schimburilor de dializă, evoluția fiind favorabilă și lipsită de incidente.

„Odată cu introducerea acestei metode de tratament, se poate spune că la nivelul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, cu excepția transplantului renal, se poate asigura managementul adecvat și integrat al tuturor pacienților cu afecțiuni renale, respectiv diagnosticul și tratamentul glomerulopatiilor – evaluare imunologică completă, efectuare puncție – biopsie renală; diagnosticul și tratamentul nefropatiilor tubulo-interstițiale;managementul pacientului cu boală cronică de rinichi – încetinirea progresiei bolii, asigurarea abordului vascular permanent sau peritoneal, investigarea complicațiilor asociate bolii (inclusiv scintigrafie paratiroidiana);diagnosticul și tratamentul injuriei renale acute; diagnosticul și tratamentul patologiei infecțioase a aparatului reno-urinar;diagnosticul și tratamentul diselectrolitemiilor”, arată sursa citată.

Dr. Dan Teodorovici a subliniat că aceste progrese terapeutice și diagnostice nu s-ar fi putut realiza fără o colaborare în echipa multidisciplinară între secțiile de Nefrologie, Anatomie patologică, Chirurgie Generală, Chirurgie Vasculară, Medicină Nucleară sau Radiologie Intervențională.

„Preocuparea majoră a conducerii spitalului este diversificarea serviciilor medicale, creșterea continuă a calității actului medical, siguranță și confortul pacientului, dar și al cadrelor medicale și de aceea investițiile vor fi majore în această direcție în viitorul apropiat”, a concluzionat


Intră acum și în grupul de