Primarul din Siret acuză ACET SA de blocarea proiectelor de asfaltare din oraș: Primăria Siret nu va risca să piardă finanțările câștigate pentru investiții care includ, printre altele, și asfaltarea mai multor drumuri din Siret


Intră acum și în grupul de

Primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, aduce acuze grave operatorului de apă și canal ACET SA susținâdn că din cauza acestei firme nu poate asfalta în oraș deși are finanțarea asigurată.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, primarul Adrian Popoiu spune că orașul Siret este plin de șantiere în construcție motivat de mai multe obiective de investiții care se derulează în paralel în cadrul unor proiecte câștigate de Primăria Siret în ultimii ani din fonduri europene. Cu toate acestea, lucrările de reabilitare și modernizare a unor sectoare de drumuri sunt sistate din cauza S.C. ACET S.A. Suceava.

Primarul arată că Primăria Siret a constatat acum câțiva ani faptul că dorește să atragă fonduri pentru reabilitarea (asfaltarea) unor drumuri prin două proiecte cu finanțare europeană în paralel cu S.C. ACET S.A. Suceava care dorea să obțină fonduri pentru extinderea rețelei de apă-canal în întreg județul Suceava, inclusiv în Siret.

„Anticipând că lucrările la rețeaua de apă-canal se vor derula cu greutate, Primăria Siret a încercat totuși să obțină finanțare prin PNDL pentru rețeaua de apă-canal în zonele cu suprapuneri și a câștigat acest proiect în 2017. Motivul pentru care am renunțat la proiectul de apă-canal al Primăriei Siret a constat în încăpățânarea S.C. ACET S.A. Suceava de a modifica Master planul județean care era în sarcina lor. Au justificat prin imposibilitatea modificării analizei cost-beneficiu. Astfel, la presiunea S.C. ACET S.A. Suceava, Primăria Siret a fost nevoită să renunțe la finanțarea prin PNDL și să acceptăm ca lucrările la rețeaua de apă-canal să fie realizate de S.C. ACET S.A. Suceava prin proiectul lor (Master planul județean). Lucrările la rețeaua de apă-canal puteau fi realizate de Primăria Siret în perioada 2017-2019, dar, din cauza S.C. ACET S.A. care a insistat să le realizeze ei înșiși, există o întârziere de aprox. 4 ani la extinderea rețelei”, a explicat primarul.

Mai mult, Popoiu, arată că gândind în perspectivă și preconizând că lucrările de apă-canal din sarcina S.C.ACET S.A. Suceava (Master planul județean) se vor suprapune peste cele de asfaltare, Primăria Siret a inițiat și a participat la mai multe ședințe cu numeroși factori decizionali unde ni s-au propus soluții și ni s-au promis măsuri concrete care să nu creeze disconfort în comunitate și să nu pericliteze finanțările câștigate de primărie pentru asfaltarea mai multor drumuri.

„S.C. ACET S.A. Suceava a participat la toate aceste ședințe derulate în ultimii 3-4 ani, a agreat soluțiile adoptate și a promis prioritizarea și urgentarea lucrărilor de apă-canal în Siret pe tronsoanele cu suprapuneri de lucrări. Totuși, Primăria Siret a fost nevoită să sisteze în această primăvară lucrările de asfaltare pentru a fi realizate extinderile de apă-canal. Datorită lipsei de acțiune și a ritmului foarte lent de desfășurare a lucrărilor la rețeaua de apă-canal, S.C. ACET S.A. Suceava blochează asfaltarea drumurilor din Siret, ascunzându-se după hârtii și inventând scuze pentru a nu grăbi lucrările. Disconfortul pentru locuitori este maxim și nu vom tolera acest fapt”, a mai declarat primarul.

Adrian Popoiu a prezentat și un desfășurător al întâlnirilor la care a participat în ultimii ani în care S.C. ACET S.A. Suceava a asigurat că proiectul de extindere a rețelei de apă-canal nu va prezenta niciun risc pentru proiectele de asfaltare câștigate de Primăria Siret.

Totodată, el spune că Primăria Siret a pregătit ani întregi proiectele de asfaltare a mai multor drumuri din Siret.

„Pentru acest lucru am atras atenția S.C. ACET S. A. Suceava în toate ședințele din ultimii ani să trateze cu seriozitate aspectele privind suprapunerile de lucrări pentru că  nu dorim ca cetățenii orașului să aibă de suferit din pricina disconfortului șantierelor și lucrărilor îngreunate sau cu un ritm prea lent de execuție”, a precizat primarul.

El a atras atenția că neimplicarea conducerii S.C. ACET S.A. Suceava, inclusiv a directorului general ing. Ştefan Groza, în gestionarea fondurilor europene și a investiției de apă-canal în orașul Siret poate conduce la blocarea unui proiect de un sfert de miliard de euro la nivelul întregului județ Suceava, respectiv Master planul de apă-canal.

Totodată, Popoiu spune că sistarea lucrărilor de asfaltare și starea actuală a drumurilor din Siret este din cazua S.C. ACET S.A.

„Somăm această companie să trateze locuitorii orașului Siret cu respect, să urgenteze lucrările la rețeaua de apă-canal, să implementeze soluții concrete împreună cu constructorii noștri la drumuri și să finalizeze cât mai urgent investiția la rețeaua de apă-canal de pe raza orașului. Asfaltarea drumurilor nu poate aștepta la nesfârșit, iar cetățenii orașului merită să se bucure de beneficiile investițiilor în infrastructură și utilități moderne”, a arătat primarul.

Totodată, el subliniază că în cazul în care S.C. ACET S.A. Suceava nu se mobilizează și nu finalizează în timp util extinderea rețelei de apă-canal, Primăria Siret va fi nevoită să reia lucrările de asfaltare fără a mai aștepta constructorul desemnat de S.C. ACET. S.A. Suceava.

„Primăria Siret nu va risca să piardă finanțările de aprox. 10 milioane de euro câștigate pentru mai multe obiective de investiții care includ, printre altele, și asfaltarea mai multor drumuri din Siret.Primăria Siret nu caută vinovați, nu aruncă vina, nu vine cu justificări. 𝗔 𝘀𝗼𝘀𝗶𝘁 𝗺𝗼𝗺𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹 𝘀𝗮̆ 𝘀𝗽𝘂𝗻𝗲𝗺 𝗹𝘂𝗰𝗿𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗲 𝗻𝘂𝗺𝗲 și să ne facem toți treaba la timp și cu maximum de responsabilitate față de cetățean, de la ministere, ACET și până la proiectanți și constructori. A venit momentul să depășim etapa veșnicelor întâlniri și să ne facem toți treaba în beneficiul cetățenilor. Primăria Siret va continua să lupte pentru proiectele și finanțările câștigate în beneficiul cetățenilor orașului și nu va mai tolera disconfortul creat în comunitate”, a concluzionat Adrian Popoiu.


Intră acum și în grupul de