Soluție temporară pentru eliminarea mirosului neplăcut de la stația de epurare a ACET. Nămolul va fi dus la groapa de zgură a Termica și va fi acoperit cu straturi de cenușă


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava a aprobat, miercuri, în ședință de îndată încheierea unui contract între Primăria Suceava, ACET SA, Bioenergy SRL, Termica SA în vederea soluționării depozitării nămolului rezultat din activitatea de epurare la groapa de zgură a Termica SA unde va fi acoperit cu cenușa rezultată din arderea biomasei în centrala Bioenergy.

„Este vorba de acea problemă a mirosului din municipiul Suceava. Sperăm că prin mutarea nămolului de la stația de epurare la groapa de zgură să nu mai fie acel miros în lunca Sucevei”, a spus primarul Ion Lungu.

El a arătat că pentru soluționare situației s-a implicat și a adus avizul de mediu încă de anul trecut.

„Din păcate, de un an de zile ACET trebuia să facă acel contract ca să ducă nămolul la groapa de zgură de la Termica și a apărut acest scandal cu ACET și văd că lucrurile intră într-o normalitate”, a spus Ion Lungu care a menționat că acțiunea se realizează în cadrul proiectului Închidere în condiții de siguranță a gropii de zgură și cenușă a Termica SA, aprobat de Ministerul Mediului.

„Începând de astăzi trebuie cărat acest nămol la groapa de zgură. Se pune un strat de nămol și apoi un strat de cenușă rezultat din arderea biomasei de la Bioenergy. Îmi doresc ca de mâine această problemă să fie rezolvată până se vor găsi alte soluții definitive”, a mai spus Ion Lungu.

Liderul consilierilor PSD, Dan Ioan Cușnir, i-a transmis primarului că nu toată vina trebuie aruncată pe umerii ACET și că atunci când a fost inaugurată stația de epurare primarul era foarte mândru de această investiție.

„Nimeni nu a spus sucevenilor că din investiție lipește o parte de uscare”, a spus Cușnir.

Primarul a răspuns că atunci când s-a aprobat proiectul, în urmă cu 15 ani, nămolul era dus în pădure. „Atunci România nu era membru UE și acesta a fost un proiect de pre-aderare, iar după aderare nu s-a mai putut duce nămolul în pădure”, a răspuns Ion Lungu.

El a menționat că în calitate de primar și-a făcut datoria și că a adus 100 de milioane de euro pentru ACET.

„Cei care au stabilit vulnerabilitățile, prioritățile, au fost cei de la ACET nu eu, primarul Lungu”, a subliniat el adăugând că nu fuge de responsabilitate.

„Inițial nu se vorbea de stație de uscare.Se ducea în pădure. Așa erau normativele”, a explicat primarul.

La rândul său consilierul local USR Dan Nichiforel a precizat că soluția prezentată nu rezolvă problema mirosului.

El a spus că există o HCL prin care municipiul Suceava se obligă pe 30 de ani să monitorizeze halda de zgură, iar potrivit acestuia contractul și soluția nu rezolvă problema în concordanță cu normativele europene.

„Suntem în UE.(…) CE are norme foarte precise legate de managementul deșeurilor. Nu se mai depozitează deșeuri. Toate deșeurile trebuie procesate”, a spus Nichiforel adăugând că prin contractul supus aprobării soluția este de dezpozitare și că tot nămolul și cenușa rămân acolo.

„Trebuie să găsim soluții de procesare. Nămolurile se procesează rezultând energie și compost pentru agricultură fără miros. Să încercăm să găsim o soluție europeană”, a spus Nichiforel.

Primarul Ion Lungu i-a răspuns că, din păcate, acquis-ul comunitar negociat prevede în cazul deșeurilor sortare și depozitare.

„Este o problemă temporară ceea ce stabilim azi. Avem pe POIM instalație de uscare a nămolului. Soluția este temporară, dar va fi eliminat mirosul de acolo, iar soluția finală este de procesare”, a spus Lungu.

Dan Nichiforel a transmis că va trebui însă găsită o soluție solidă de viitor.


Intră acum și în grupul de