Protosinghelul Elisei Preutu este primul stareț al Mănăstirii „Sf. Ilie” din Șcheia după redeschiderea acesteia la 237 de ani de la închidere. Mănăstirea a fost resfințită și a primit al doilea hram Sfântul Voievod Ștefan cel Mare


Intră acum și în grupul de
Sursa foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Mănăstirea Sf. Ilie din comuna Șcheia a fost resfințită, miercuri, de IPS Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților și PS Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, iar protosinghelul Elisei Preutu a fost instalat stareț, fiind primul stareț de la reînființarea mănăstirii, măsură luată anul acesta, după 237 ani de la închiderea sfântului locaș în urma ocupării Bucovinei de către Imperiul Habsburgic.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească a fost oficiată în incinta ansamblului monastic de IPS Calinic și PS Damaschin Dorneanul împreună cu un sobor de preoți și diaconi, stareți și slujitori de la mănăstirile și parohiile din împrejurimi.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijat de arhid. Ilie Leonte.

Protosinghelul Elisei Preutu, de metanie de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, a fost hirotesit în slujirea de stareț. PS Damaschin Dorneanul i-a oferit părintelui toiagul de stareț, obiect care simbolizează autoritatea, responsabilitatea și buna păstorire pe care le are de îndeplinit în cadrul obștii monahale încredințată lui de Dumnezeu.

IPS Calinic a oferit binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii cu hramurile„Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” distincții de vrednicie, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești.

Totodată, a fost oferit  Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” clericilori Eduard Gavrilei și Dimitrie Mihoc, iar Ordinul „Crucea Bucovinei” a fost oferit „pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității” prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, director al Bibliotecii Naționale a României, și lui Vasile Andriciuc, primarul comunei Șcheia.

Distincția Ordinul „Mușatinii”, oferită pentru strădania în slujirea semenilor, „urmând (astfel) domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”, ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, precum și altor personalități implicate în procesul de restaurare a bisericii.

Potrivit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, reorganizarea și revigorarea vieții monahale în așezămintele bucovinene închise a fost și este o prioritate a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, anunțată la scurt timp după întronizarea ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Mănăstirea „Sfântul Ilie” Șcheia a fost zidită între 1 mai și 15 octombrie 1488 de Ștefan cel Mare, fiind considerată „sora” Mănăstirii Voroneț, ctitorită de Sfântul Ștefan cel Mare în numai câteva luni, în același an.

În perioada administrației austriece în Bucovina Mănăstirea „Sfântul Ilie” a fost închisă la 29 aprilie 1785. Chiliile au fost demolate, iar biserica a fost transformată în biserică parohială. În perioada 2019–2022, ctitoria ștefaniană a cunoscut un amplu proces de restaurare, iar în 7 martie 2022 a fost hotărâtă redeschiderea mănăstirii.


Intră acum și în grupul de