Primarul Marius Ursaciuc anunță discuție cu humorenii privind reamenajarea zonei centrale. Unul dintre contestatari, Nicoale Dărămuș, a spus că proiectul este „un kitsch desăvârșit”, iar prin defrișarea parcului zona este afectată ambiental-ecologic


Intră acum și în grupul de

Primarul orașului Gura Humorului a anunțat că organizează vineri, 22 iulie, o discuție cu humorenii despre proiectul de reamenajare a zonei centrale care presupune defrișarea parcului central.

„Vă invit vineri, 22 iulie, ora 16.00, la Casa de Cultură, la o discuție privind propunerea de proiect „Reamenajarea zonei centrale”. Sunt așteptați toți humorenii care au întrebări, sugestii constructive sau sunt împotriva propunerii de proiect (parțial sau integral). Cu respect, Marius Ursaciuc, primarul dumneavoastră”, a transmis primarul.

Proiectul lansat în dezbatere este contestat de numeroși localnici care au cerut discuții reale și nu doar întâlniri la sediul Primăriei în care să li se spună ceea ce se va face.

Unul dintre contestatarii proiectului, scriitorul pro-natură și activist de mediu, medicul humorean Nicolae Dărămuș, a explicat pentru News Bucovina că proiectul inițiat presupune o defrișare totală a parcului pe motiv că arborii bătrâni sunt periculoși.

El a spus că în parc sunt câțiva nuci, câțiva frasini, câțiva tei, iar în România este și o vorbire că arborii bătrâni au o predilecție să cadă pe copii, bătrâni și gravide, motiv pentru care ar trebui tăiați, deși aceștia trebuie păstrați din argumente strict ecologice.

Dărămuș a arătat că proiectul propus prevede o defrișare totală, o excavație mare, circulară, cu o denivelare de patru metri sub nivelul solului care ar urma să fie betonată. Această groapă circulară ar urma să beneficieze de un cordon de apă cu o „fermecătoare insulă înierbată” pe care arhitectul, la ideea primarului Marius Ursaciuc, urmează să realizeze o Bucovină în miniatură.

„Un kitsch desăvârșit, cu machete de mănăstiri”, a adăugat Dărămuș.

Totodată, acesta a precizat că arhitectul care se ocupă de proiect spunea că nu se știe câte astfel de machete ar urma să fie amplasate și că numărul este în funcție de câte încap.

“Ursaciuc vs. Gura Humorului ??” sau de ce e mai important Parcul Central decât un “kitsch” mănăstiresc!!!

“Ursaciuc vs. Gura Humorului ??” sau de ce e mai important Parcul Central decât un “kitsch” mănăstiresc!!! Analiza de seară din locul unde poți respira în voie în Gura Humorului cu Nicolae Dărămuș

Publicată de NewsBucovina.ro pe Miercuri, 20 iulie 2022

Mai mult, în jur, la nivelul solului, cât mai rămâne în jurul acestei excavații ar urma să fie plantați arbori pitici astfel încât, potrivit arhitectului, cele trei obiecte importante, respectiv primăria, hotelul și biserica să se vadă din toate părțile.

„Au uitat un obiect important-spitalul și un alt obiect important-locuitorii din Gura Humorului”, a spus Dărămuș.

Nicolae Dărămuș a menționat că se opune unui astfel de proiect din rațiuni practice unde este pus și frumosul la mijloc.

El a arătat că sunt elemente de ordin ambiental-ecologic care susțin menținerea actualului parc central.

Nicolae Dărămuș a subliniat că în orice oraș din lumea civilizată centrul vechi este păstrat.


Intră acum și în grupul de