Rasa „Charolaise” poate fi salvarea crescatorilor de animale din Suceava


Intră acum și în grupul de

„Casa Muntelui” din Vatra Dornei a găzduit la finele săptămânii trecute prima ediţie a Expoziţiei naţionale de Animale şi Produse Tradiţionale din Bucovina care a avut ca lait motiv Fermierul-Prezent şi Viitor. Organizatorul acestei acţiuni, Petru Dulgheru (director al Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava) a anunţat că participarea a fost una pe măsură şi că publicul a răspuns pozitiv acesti idei fiind prezenţi la eveniment mai bine de 2000 de persoane.

Expoziţia a adus în prim plan rase de vaci, cai oi şi mai ales câini ciobăneşti din Bucovina, alături de produsele tradiţionale din carne şi lapte. Dl Dulgheru a mai spus că scopul principal al acesti prime ediţii a fost prezentarea şi acomodarea cu o nouă rasă de vaci de carne, Charolaise, care a fost prezentată chiar de unul dintre fermierii francezi care o cresc şi care au succes cu aceasta.

Şeful DSV Suceava a avertizat că din anul 2011 laptele care nu este conform nu va mai putea fi preluat de firmele de profil pentru a fi prelucrat iar crescătorii de animale vor fi nevoiţi să se îndrepte mai mult spre zona creşterii de animale pentru carne. În acest sens rasa Charolaise este una de top în Europa iar în perioada următoare medicii veterinari suceveni vor efectua o serie de înseminări astfel încât de la anul să se poată vorbi de primii viţei obţinuţi prin încrucişarea cu rasa franceză.

„Trebuie să pregătim oamenii cu ce va fi în continuare. Vrem să facem încrucişarea cu rasele existente la noi pentru a spori performanţele pentru cei care cresc vaci pentru carne. Vrem ca în 2011 respectarea normelor UE să nu fie o problemă majoră pentru fermierii suceveni”, a ţinut să explice Petru Dulgheru.


Intră acum și în grupul de