Cristinel Crețu, fost vicepreședinte al CJ Suceava, eliberat din arest preventiv după patru luni, a decis Curtea de Apel Suceava


Intră acum și în grupul de

Curtea de Apel Suceava a respins, luni, contestația formulată de DNA Suceava față de punerea sub control judiciar a lui Cristinel Crețu, fost vicepreședinte al CJ Suceava, trimis în judecată de DNA Cluj pentru luare de mită și trafic de influență.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava împotriva încheierii camerei de consiliu din data de 02.08.2022 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Suceava – Secţia penală în dosarul nr. 1762/86/2022/a1.5. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare din prezenta cale de atac avansate de către stat, rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu azi, 08.08.2022, prin punerea la dispoziţia inculpatului şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 405 alin. 2 Cod procedură penală rap. la art. 405 alin. 1 teza a II-a Cod procedură penală.”, se arată în minuta instanței.

Tribunalul Suceava a decis, în data de 2 august, plasarea fostului vicepreședinte al CJ Suceava Cristinel Crețu sub control judiciar pentru 60 de zile și punerea lui în libertate.

Crețu trebuie să respecte obligația de a nu părăsi imobilul în care locuieşte fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza, să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, în funcţie de stadiul în care se află cauza, ori de câte ori este chemat, să nu se apropie şi să nu comunice, pe nicio cale, direct sau indirect, cu martorii din lucrări.

În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu o altă măsură de privare de libertate.

Cristinel Crețu a fost arestat de la începutul lunii aprilie și a fost trimis în judecată de DNA Cluj pentru luare de mită și trafic de influență.

Procurorii anticorupție din Cluj arată în rechizitoriu că în cursul lunii decembrie 2020, Cristinel Crețu, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi primit, de la administratorul unei societăți comerciale, suma de 40.000 euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea a două acorduri contractuale încheiate de instituție cu o asociere la care firma omului de afaceri este parte să decurgă fără impedimente.

Anchetatorii susțin că aceste demersuri ar fi avut loc în contextul unor neînțelegeri între autoritatea județeană Suceava beneficiară a proiectului și asocierea din care face parte firma omului de afaceri, iar contractele de lucrări vizau reabilitarea unor loturi din cadrul Proiectului regiunea nord-est axă rutieră strategică 1: Iași-Suceava.

Procurorii DNA Cluj mai arată că într-un context diferit, la data de 16 martie 2022, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, având atribuții de coordonare a Direcției județene de Drumuri și Poduri Suceava, Crețu i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri o sumă de bani, neindividualizată, pentru desfășurarea fără impedimente a unui acord cadru având ca obiect lucrări de reparații pe drumurile județene, pe timp de vară și iarnă, acord încheiat de o asociere la care firma omului de afaceri era parte. Ulterior, la data de 29 martie 2022, Crețu ar fi precizat care este suma pretinsă, respectiv 40.000 euro, bani primiți de inculpat la data de 4 aprilie 2022, când a fost prins în flagrant.

În vederea confiscării speciale, s-au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile deținute de inculpat.


Intră acum și în grupul de