Intervenție chirurgicală în premieră pentru județul Suceava la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava: excizia unui carcinom scuamocelular de buză și a ganglionilor santinelă din regiunea submandibulară


Intră acum și în grupul de

La Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou ” Suceava, a fost efectuată, săptămâna trecută, o intervenție chirurgicală în premieră pentru județul Suceava care a constat în excizia unui carcinom scuamocelular de buza și a ganglionilor santinelă din regiunea submandibulară, a anunțat purtătorul de cuvânt al unității spitalicești, dr. Dan Teodorovici.

Potrivit acestuia, pacientul, un bărbat de 53 de ani, a dezvoltat o formațiune tumorală agresivă la nivelul buzei inferioare, care a fost în prima fază excizată în urmă cu o lună.

În cadrul laboratorului de Anatomie Patologică dr. Adelina Șerban, sub coordonarea doamnei dr. Andreia Botezan, a examinat formațiunea și a identificat un carcinom scuamos bine-diferențiat. Probabilitatea de a trimite metastaze pe cale limfatica fiind ridicată la un carcinom atât de agresiv, s-a decis, de comun acord cu pacientul și în conformitate cu recomandările oncologice internaționale, efectuarea unei intervenții suplimentare: excizia ganglionilor santinelă, a precizat dr. Teodorovici.

El a explicat că ganglionii santinelă reprezintă primii ganglioni în care se drenează limfa provenită din zona corpului unde se află formațiunea tumorală, iar prin identificarea lor se stabilește dacă formațiunea tumorală s-a extins la sistemul limfatic.

De asemenea, se evită realizarea unei intervenții mai agresive, mai de durată și mai dificil de suportat de către pacient, care ar consta în îndepărtarea unui număr cât mai mare de ganglioni limfatici regionali, pentru a identifica eventuale metastaze și că, practic, se caută câțiva ganglioni cheie și dacă aceștia nu sunt afectați nu mai trebuie excizați restul ganglionilor.

„Identificarea ganglionilor santinelă se poate efectua folosind injectarea de coloranți, sau printr-o metodă mai precisă, de ultima generație, care utilizează injectarea unui izotop radioactiv inofensiv pentru pacient, care însă poate fi urmărit intraoperator cu ajutorul unui detector portabil de radiații gamma, „Gamma probe ”. În acest caz a fost utilizată metoda de ultimă generație cu participarea colectivului Laboratorului de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Județean Suceava ( coordonat de dr. Guțu Mihai medic primar Medicină Nucleară și specialist în Radiologie și Imagistică Medicală, șef de lucrări la U.M.F. Iași ,cu experiență de câțiva ani la Institutul Regional de Oncologie Iași cât și la un spital din Franța, cu avizul dr. Tătăranu Adrian, șef de secție Radiologie și Imagistică medicală ).    Identificarea ganglionului santinelă cu ajutorul radioizotopilor este utilă și în tratamentul altor cancere agresive precum cele de sân, piele”, a menționat dr. Teodorovici.

Până acum, pentru a beneficia de această intervenție, era necesar că pacientul să se deplaseze la unul dintre institutele oncologice din București, Iași sau Cluj.

Dr. Dan Teodorovici a menționat că este esențială și colaborarea dintre secția de Chirurgie Plastică și cea de Oncologie formată din dr. Dana Semen, dr. Adeline Tintila, dr. Anca Ababneh-Dumitrovici, dr. Silvia Ginghină, dr. Doina Ganea, precizând că echipa operatorie pentru intervenția de zilele trecute a fost formată din: dr Mircea-Dinu Bordiniuc medic chirurgie plastică, dr. Alina Buciu și dr. Dănuț Barbunc medici anesteziști, asistente de bloc operator Simona Ciobica și Loredana Pădureț.

„Cu susținerea Consiliului Județean și a conducerii spitalului, Laboratorul a fost dotat cu două astfel de dispozitive „Gamma Probe ”, ceea ce face posibilă realizarea acestei tehnici de identificare și evaluare a ganglionilor santinelă și la Suceava. De asemenea Laboratorul deține și un dispozitiv hibrid SPECT/ CT, în acest moment fiind singurul laborator din Moldova unde această tehnică se poate realiza 3D cu localizare anatomică foarte precisă”, a mai declarat dr. Dan Teodorovici.


Intră acum și în grupul de