După acțiunile „blitz” ale Poliției Suceava mai mulți șoferi au ajuns în arest și s-au deschis dosare penale pentru conducerea vehiculelor pe fondul consumului de alcool


Intră acum și în grupul de

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și substanțe interzise, în minivacanța 13 – 15.08.2022 polițiștii au desfășurat acțiuni la nivel județean, fiind implicați peste 100 de polițiști din structurile rutiere și de ordine publică.

Potrivit Poliției Județene Suceava, activitățile principale au fost concentrate în zonele în care s-au organizat evenimente sociale, artistice și religioase cu participarea unui public numeros  (Hramul Mănăstirii Putna, pelerinajul de la Basilica Minor din Cacica, pelerinajul de la Mănăstirea Armenească Hagigadar și alte manifestări religioase de amploare), festivaluri (Festivalul Medieval de la Cetatea de Scaun din Suceava, Festivalul Păstrăvului Ciocănești, Festivalul Muntelui Rarău), activități sportive, manifestări cultural – artistice cu prilejul zilelor unor localități dar și în celelalte zone ale județului, în special în proximitatea barurilor, cluburilor, discotecilor, sau unităților de alimentație publică. 

Echipajele de poliție rutieră cu autospeciale inscripționate și neinscripționate au fost prezente în aceste zone și au fost realizate peste 500 de testări cu aparatele etilotest, etilometru și drugtest.

În această perioadă polițiștii rutieri au organizat activități tip blitz, punctual și pe perioade scurte și determinate de timp pentru identificarea șoferilor băuți sau sub influența substanțelor interzise sau a celor care conduc fără permis. Acțiunile au fost organizate atât în mediul urban și rural, atât pe arterele principale cât și secundare de circulație.

Prezența activă în trafic a polițiștilor a dus la identificarea la timp a celor care au nesocotit legea, consumând alcool și urcându-se la volan, în toate cazurile fiind suspendat dreptul de a conduce vehicule sau fiind întocmite dosare penale, prevenindu-se astfel producerea unor tragedii rutiere.

În toate situațiile în care polițiștii au identificat șoferi care au consumat alcool au fost dispuse măsuri ferme, dispunându-se inclusiv reținerea șoferilor și introducerea acestora în arestul IPJ Suceava.

Astfel, duminică, la ora  21:45, Poliția Municipiului Rădăuți a fost sesizată, despre faptul că pe raza comunei Arbore, în satul Clit, a avut loc un accident, iar conducătorul auto a părăsit locul faptei.

Ancheta a stabilit că dumincă seara un bărbat de 42 ani din Clit a condus tractorul pe DN 2E, pe raza localității Clit și a acroșat o femeie de 75 de ani, localnică ce se deplasa în afara carosabilului, pe acostament, în calitate de pieton.În urma impactului, a rezultat vătămarea corporală ușoară a femeii de 75 ani.        În ceea ce privește conducătorul tractorului, după impact acesta a părăsit locul accidentului, fiind identificat ulterior de către echipajul de poliție în timp ce se deplasa pe DN 2E în afara comunei Marginea, având direcția de deplasare dinspre Marginea către Clit. Acesta a fost testat cu aparatul etilometru, la ora 22:55, rezultatul testului fiind de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost transportat la Spitalul Rădăuți, unde i s-au preluat două probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. De asemenea, în urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române s-a stabilit faptul că șoferul nu figurează ca fiind posesor de permis de conducere pentru nicio categorie auto.

Prin ordonanța din data de 15.08.2022 s-a dispus reținerea șoferului de 42 de ani pentru 24 de ore, acesta fiind încarcerat în arestul IPJ Suceava.

În acest caz s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de „vătămare corporală din culpă”,  „părăsirea locului accidentului”, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”,  „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Tot duminică, la ora 14:30, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, fiind programați în serviciul de patrulare și intervenție la evenimente, au efectuat semnale regulamentare de oprire unui autoturism care circula pe DC 47B Vicovu de Jos, conducătorul autoturismului conformându-se și oprind pe partea dreaptă a carosabilului.

 Lucrătorii de poliţie au identificat la volanul autovehiculului un bărbat de 26 ani din comuna Vicovu de Jos care a declarat verbal lucrătorilor de poliţie că nu poate prezenta niciun document prevăzut de lege, întrucât nu le are asupra sa.

Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul testului fiind de 1.23 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuţi pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În urma interogării bazelor de date s-a stabilit cășoferul nu deține permis de conducere. Totodată,  s-a stabilit faptul că inspecția tehnică periodică a vehiculului este expirată din data de 06.04.2022, iar autoturismul nu deține poliță de asigurare RCA. Conducătorul auto a fost și amendat.

În acest caz se fac cercetări cu privire la infracțiunile de: ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.

În aceeași zi de duminică, la ora 19:35, lucrătorii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești au identificat un bărbat de 37 ani din Măneuți, comuna Frătăuții Vechi, implicat într-un accident rutier soldat cu pagube materiale. 

Astfel, pe drumul comunal Frătăuții Vechi a fost identificat un tractor care prezenta avarii în partea din stânga față. În prejma tractorului au fost identificați doi bărbați, printre care și bărbatul de 37 ani. Acesta a relatat verbal faptul că tractorul îi aparține, iar duminică l-a condus pe drumul comunal Frărăuții Vechi.

Întrucât șoferul emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul testului indicând o concentrație alcoolică de 0,95 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Având în vedere concentrația alcoolică a șoferului s-a procedat la conducerea acestuia la Spitalul Municipal Rădăuți în vederea recoltării mostrelor biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, ocazie cu care acesta a refuzat în prezența personalului medical.

Efectuându-se verificări în bazele de date ale Poliției Române s-a stabilit că șoferul nu este posesor de permis de conducere valabil pentru vreo categorie de vehicule.

În acest caz lucrătorii de poliție s-au sesizat din oficiu cu privire la săvărșirea infacțiunilor de „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biolgice”.

Tot duminică, în jurul orei 2300, echipajul de poliţie din cadrul Secției 14 P.R. Vama, în timp ce se afla în patrulare pe raza de competență au oprit pentru control un autoturism care circula pe DJ 176 în Moldovița, fiind condus de un bărbat de 55 ani din comuna Frumosu.

S-a procedat la testarea conducătorului auto cu aparatul etilometru, iar rezultatul testării fiind 1,11 mg/l. În continuare s-a procedat la conducerea conducătorului auto la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc pentru a i se recoltata două mostre biologice de sânge  în vederea stabilirii alcoolemiei. În urma verificării documentelor autoturismului, s-a constatat faptul că nu avea încheiată asigurarea RCA, astfel că a fost întocmit proces verbal de constatare a contravenției, fiind sancționat cu amendă de 1000 lei.   Având în vedere aspectele constatate în cauză a fost  întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Sâmbătă seara, la ora 19:00, polițiștii din cadrul  Poliţiei municipiului Vatra Dornei – Compartimentul Rutier, în timp ce desfășurau activități tip blitz pe D.C. Pârâul Arinului, comuna Dorna Arini, acționând în baza planului de acțiune pe linie de alcool, au oprit pentru control autoturismul condus de un bărbat din comuna Dorna Arini.

Întrucât acesta avea halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilometru, rezultând o valoare de 0,86 mg./l. alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul municipal Vatra Dornei, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.  

 În acest caz s-a întocmit dosar de cercetare penală.

Tot sâmbătă, în jurul orelor 15.15, personalul de serviciu al secției de poliție a primit o informație despre faptul că pe str. Gheorghe Doja, un conducător auto a oprit mașina pe banda de circulație și a coborât de la volan, fiind sub influența alcoolului. Polițiștii deplsați operativ la fața locului au identificat pe str. Gheorghe Doja, un autoturism oprit și cu cheile în contact.În continuare,  pe partea opusă, respectiv pe trotuar au fost identificate trei persoane de sex masculin care consumau băuturi alcoolice, stabilindu-se că unul dintre aceștia a condus autoturismul.

Șoferul a fost condus la sediul poliției unde acesta a recunoscut faptul că autoturismul în cauză îi aparține și l-a condus aflându-se sub influența băuturilor alcoolice și că, de asemenea, nu deține permis de conducere pentru nicio categorie.

S-a procedat la testarea șoferului cu aparatul etilotest rezultând o valoare de 0,93 mg/l  alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la unitate medicală pentru prelevarea probelor biologice de sânge. 

În cauză s-a întocmit proces verbal de constatare al infracțiunii flagrante privind comiterea infracțiunilor de ,,conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, și „conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”.

De asemenea, șoferul a fost sancționat contravențional conform Legii 132/2017 cu amendă în valoare de 1000 lei, având asigurarea obligatorie RCA expirată, iar ca sancțiune complementară au fost reținute certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare, fiind eliberată dovadă fără drept de circulație.

Tot sâmbătă, la orele 21:05, în timpul efectuării unor activități specifice, polițiștii din cadrul SPR 13 Bălcăuți au oprit pentru control pe DC 35 pe raza localității Rudești, comuna Grămești, autoturismul condus de un bărbat care emana halenă alcoolica și prezenta un comportament specific persoanelor aflate sub influența băuturilor alcoolice.

 Șoferului i s-a solicitat să sufle în aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. In aceste conditii,  cel în cauză  a fost condus la Spitalul de Boli Cronice Siret unde i-au fost recoltate două probe biologice de sânge la interval de o oră, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” .

Duminică în jurul orelor 03:47, polițiștii din cadrul SPR 12 Preutești, aflându-se în serviciul de patrulare pe raza Secţiei 12 Poliţie Rurală Preuteşti au observat pe drumul comunal din Preutești, un autoturism fără numere de înmatriculare condus de către o persoană de sex masculin care se deplasa spre satul Basarabi din comuna Preutești.

S-au efectuat semnale acustice și luminoase de oprire a autoturismului, însă conducătorul auto a refuzat să oprească, continuându-și deplasarea și mărind viteza, iar după o curbă la stânga a pierdut controlul volanului, ieșind de pe carosabil și intrând în coliziune cu un cap de pod.

A fost extras conducătorul auto, care a fost identificat în persoana unui bărbat din sat Basarabi, com. Preutești, jud. Suceava, care opunea rezistență și a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest, acesta fiind încătușat și trasportat la Spitalul Fălticeni pentru recoltarea de probe biologice. Ulterior, la spital acesta a fost de acord să fie testat cu aparatul alcooltest reieșind o alcoolemie de 1,10 Mg/L alcool pur în aerul expirat.

Totodată fiind verificat în baza de date conducătorul auto, s-a constatat că acesta are dreptul de a conduce suspendat întrucât mai este cercetat într-un dosar penal de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.               De asemenea a fost verificat în baza de date autoturismul, stabilindu-se o că acesta este radiat din circulație și nu apare ca înmatriculat în România.

În acest caz s-a întocmit dosar penal ce urmează a fi soluționat procedural sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni

Sâmbătă la orele 23:30, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.7 Mălini, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza comunei Slatina au oprit pe raza localității Găinești pe DJ 209A, un autoturism condus de către un bărbat din comuna Slatina.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest din dotare, ocazie cu care a rezultat valoarea de 1,84 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni în vederea prelevării de mostre biologice pentru a se stabili alcoolemia cu exactitate.


Intră acum și în grupul de