IPS Calinic, răspunde unui enoriaș: Despre acuza dumneavoastră că aș vrea să fiu Mitropolit al Bucovinei, sunteți în eroare


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, susține că nu-și dorește să candideze la funcția de mitropolit al Moldovei și Bucovinei după ce un enoriaș l-a acuzat că a stat la pândă pentru a prelua această funcție și că acum vrea și statut de mitropolit al Bucovinei.

Respectivul enoriaș i-a scris ierarhului că a păstorit la Iași timp de 30 de ani ca și episcop vicar.

„În acest timp ați fost candidat la nenumărate posturi de episcop titular la diferite eparhii din țară (Arhiepiscopia Romanului și a Bacăului); se pare că nu v-a interesat niciuna. Ați stat la pândă și ați așteptat să moară Înaltpreasfințitul Pimen și să deveniți Arhiepiscop al Sucevei si Rădăuților. Acum nu vă este de ajuns, vreți și statutul de Mitropolit al Bucovinei. Vă zic că sunt alte eparhii la rând, de exemplu Arhiepiscopia Romanului și a Bacăului a fost Mitropolia Țării de Jos, Mitropolia Tomisului… etc. Ce este cu atâta mândrie pe dumneavoastră?!””, a întrebat enoriașul.

În răspunsul său, IPS Calinic arată că dacă mândria unei persoane este constructivă și nu distructivă, atunci este onorat de constatarea enoriașului.

„Cât despre candidaturi, am candidat și pentru Episcopia Harghitei și Covasnei; Dumnezeu a așezat în fiecare eparhie pe cine a voit. Iar despre acuza dumneavoastră că aș vrea să fiu Mitropolit al Bucovinei, sunteți în eroare. Și apoi, din câte știu, Mitropolia Moldovei și Bucovinei are mitropolit. Așa că fiecare rămâne să își facă treaba acolo unde a fost rânduit de Duhul Sfânt prin membrii Sfântului Sinod. Mă bucur că ați revenit la sentimente mai bune privind Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Totodată, vă asigur că, dacă veți căuta să deveniți Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, nu voi fi contracandidatul dumneavoastră. Mult succes!”, a răspuns IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de