Premierul Nicolae Ciucă spune că Guvernul va sprijini CJ Suceava pentru realizarea noilor pavilioane de oncologie, pediatrie și boli infecțioase


Intră acum și în grupul de

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri după amiaza, la centrul de radio-terapie de la Suceava că Guvernul va sprijini autoritatea județeană pentru realizarea noilor investiții ce vizează construcția unor pavilioane pentru oncologie, pediatrie și boli infecțioase.

Premierul a spus că a venit la Suceava pentru că aici „se leagă mai multe activități”, inclusiv finalizarea acestui centru de radio-terapie care este un obiectiv care se finalizează în parteneriat public-privat, iar activitatea se va derula și în cooperare cu SJU Suceava.

„Este cât se poate de oportun să vedem asemenea activități și inaugurări”, a spus Ciucă.

El a menționat că Guvernul a aprobat în luna iunie un plan național de luptă împotriva cancerului. „Trebuie să ne focalizăm atenția cât mai repede posibil și cât mai responsabil posibil ca acest plan să fie pus în practică”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a subliniat că este nevoie de tehnologie de ultimă oră în ceea ce înseamnă tratamentul împotriva cancerului și că este nevoie și de resursă umană pentru că specialiștii nu se găsesc atât de ușor.

Mai mult, premierul a arătat că este nevoie să se identifice acele centre unde se poate asigura tratamentul pentru pacienții oncologici, arătând că în Moldova este un centru la Iași, iar acum va fi și unul la Suceava.

El a adăugat că la sfârșitul acestei săptămâni o parte din verificări pentru deschiderea centrului să fie finalizate și că se estimează că în funcție de obținerea celorlalte autorizări este posibil ca de săptămâna viitoare acest nou centru să funcționeze normal.

Nicolae Ciucă l-a felicitat pe Gheorghe Flutur pentru inițiativa locală în realizarea acestor facilități în proiectul de îmbunătățile a serviciilor medicale pentru populație.

În ceea ce privește cele trei proiecte de pavilioane noi pentru oncologie, pediatrie și boli infecțioase, premierul a spus că acestea sunt în agenda de activități prevăzute a se realiza prin PNRR.

Nicolae Ciucă a subliniat că au fost operaționalizate programele pe exercițiul financiar european unde sunt alocate 4 miliarde de euro și a îndemnat autoritățile județene să se uite și spre aceste fonduri.

Premierul a mai spus că a înțelesc că, fiind vorba de un centru de tratament privat este nevoie ca la nivelul CAS să se actualizeze grila de finanțare a acestor tratamente.

El a arătat că sunt proceduri cuprinse în grila CAS, dar întrucât la acest centru sunt proceduri de ultimă generație tehnologică, nefiind cuprinse în grila CAS, sumele pe care trebuie să le plătească pacienții sunt destul de mari.

„Va trebui să găsim soluție la nivelul Guvernului, împreună cu Ministerul Sănătății”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, i-a transmis premierului că CJ Suceava vrea să construiască cele noi trei pavilioane și că în ceea ce privește pavilionul oncologic suma este de 11 milioane de euro, iar investiția ar putea fi începută chiar și cu fonduri de la bugetul județean, dar că e de preferat să se facă cu fonduri europene.

În ceea ce privește pavilionul de pediatrie, Flutur a arătat că investiția va fi făcută de CNI și că pandemia a dovedit că se impune ca secția de boli infecțioase să funcționeze într-un pavilion de sine stătător.


Intră acum și în grupul de