Flutur, la Hora de la Prislop: De aici se va da tonul pentru identitate națională pronunțată, pentru autentic și frumos


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a participat, duminică, la Hora de la Prislop, la hotarul dintre Suceava, Maramureș și Bistrița, a declarat că acest eveniment este încă o dovadă a autenticului și tradițiilor care trebuie păstrate.

El a spus că Bucovina este prezentă aici cu buciumașii, cu călăreții, cu fanfară, cu oameni faini, așa cum a fost dintotdeauna.

Președintele Flutur a arătat că „se vede mișcare” și a adăugat că drumul care leagă Bucovina de Maramureș este un drum foarte bun și că de aceea foarte mulți turiști circulă în ultima perioadă pe acest drum și consideră că numărul mare de turiști care vizitează Bucovina în ultima perioadă se datorează și acestor drumuri.

El a arătat că „Hora la Prislop” este un eveniment cu vechime mare  și că a venit multă lume în straie populare, dar a remarcat și zâmbetul oamenilor prezenți la eveniment.

„Dragostea cu care vin să se întâlnească meșteșugarii, gastronomia, oferta turistică sunt cărțile de vizită ale dacilor liberi. Daci liberi avem și noi în Bucovina. Maramureșenii sunt daci liberi și bistrițenii. Suntem aici o comuniune care avem multe de spus în această țară. Am curajul să spun că suntem zona cu cea mai mare densitate de autentic și frumos. De aceea, majoritatea turiștilor vin pentru turismul cultural și tradițional”, a spus Flutur.

El consideră că va trebui ca autoritățile să se întrepte mai mult spre satul românesc tradițional, spre meșterii populari în așa fel încât „să mai avem la cine veni”.

„Dacă nu vom cultiva generațiile tinere care să îi moștenească pe părinți și strămoși o să ne uităm la televizor pe casete prăfuite să ne aducem aminte de obiceiurile tradiționale de altă dată. Noi din Bucovina putem. Cei din Maramureș pot, din Bistrița pot. Cred că de aici se va da tonul pentru identitate națională pronunțată, pentru autentic și frumos”, a mai spus Flutur.

Președintele CJ Suceava a mai explicat că acestea au fost motivele pentru care a urcat din nou, cu drag, la Hora de la Prislop.

„Am venit în mijlocul bucovinenilor, din nou, să îi încurajez. Poate unii spun că acum două săptămâni aveați Jocul pe Toloacă, iar acum Hora de la Prislop. Acum este sezonul! Îndată vine iarna și n-o să mai fie și o să stăm în casă să ne uităm la casete iarna, când bate vântul, casete cu Hora de la Prislop, care o să ne aducă nostalgii în suflet”, a mai spus Flutur.


Intră acum și în grupul de