IPS Calinic: Ferecătura icoanei Maicii Domnului de la Sucevița a fost înlăturată pentru că punea în pericol conservarea icoanei


Intră acum și în grupul de

IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a explicat la rubrica Răspunsul Ierarhului că ferecătura de argint a icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Sucevița a fost înlăturată din motive legate de conservarea icoanei.

Ierarhul a oferit explicații după ce a fost întrebat de lipsa ferecăturii de argint de la această icoană.

„Ferecătura icoanei Maicii Domnului de la Sucevița, fiind de dată recentă – secolul al XX-lea – periclita starea de conservare a stratului pictural al icoanei prin crearea unui climat necorespunzător”, a arătat IPS Calinic.

Potrivit acestuia, comisia de restauratori, formată din stavrofora Mihaela Cozmei, stareţa mănăstirii, Cornelia Bordaşiu, restaurator pictură tempera, Bogdan Ungureanu, expert restaurator pictură tempera, Gelu Ţiculeanu, expert restaurator lemn, Ana Dobjanschi, expert artă medievală românească, monahia Veronica Prichici, muzeograf, drd. Petru Palamar, fotograf, a hotărât, la 14 martie 2020, ca îmbrăcămintea icoanei să fie înlăturată, urmând să fie păstrată în depozitul muzeului mănăstirii.


Intră acum și în grupul de