Demersurile prefectului de Suceava pentru deschiderea pe un fir a circulației rutiere între Crucea și Broșteni au rămas fără un răspuns asumat din partea DRDP Iași


Intră acum și în grupul de

Circulația rutieră pe DN 17 B între Crucea și Broșteni rămâne în continuare închisă deși prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a solicitat DRDP Iași să găsească soluția tehnică pentru ca aceasta să se realizeze pe un fir până la punerea versantului în siguranță, dar că DRDP Iași nu a putut furniza asigurări pentru ca circulația să se desfășoare fără riscuri.

Prefectul de Suceava a convocat, sâmbătă,  o nouă ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență dedicată soluționării problemei traficului restricționat pe  drumul național DN17B între km400+100 și km400+150.

„Întrucât DRDP Iași nu a clarificat, în calitate de administrator al drumului, aspectele tehnice care i-au fost solicitate, serviciul  poliției rutiere din cadrul IPJ Suceava a emis un punct de vedere negativ. DRDP Iași nu a putut prezenta garanții referitoare la stabilitatea versantului, existând riscul iminent de producere a unor alunecări de teren care pun în pericol circulația pe drumul public. Mai mult decât atât, legislația în vigoare nu prevede situații de excepție în sensul deschiderii circulației rutiere pe anumite intervale orare, pentru anumite categorii de autovehicule sau pentru anumite manifestații”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Suceava.

Totodată, se arată că în aceste condiții, a fost adoptată hotărârea CJSU nr. 42 din 03.09.2022  pentru dispunerea măsurilor privind alunecarea de teren de pe raza orașului Broșteni și blocarea cu material pietros a D.N. 17 B, tronsonul km 44+100 – 44+150, având următoarele prevederi:

Art. 1 D.R.D.P. Iași în calitate de administrator al drumului va depune, în regim de urgență, toate diligențele pentru redeschiderea traficului rutier în condiții de siguranță și asigurare a frontului de lucru pe perioada de execuție a lucrărilor, și va demara imediat lucrările prevăzute în raportul de expertiză nr. 12420 din data de 02.09.2022 a S.C. ProexRom S.R.L. Iași, identice cu soluțiile tehnice pentru punerea în siguranță a obiectivului de pe DN 17B indicate în expertiza tehnică nr. 11653/04.12.2021, respectiv:

– degajarea deluviului de pantă, a materialului lemnos, a fragmentelor și blocurilor de rocă alterată prăbușite pe suprafața carosabilului în urma fenomenelor de alunecare de teren;

– realizarea lucrărilor de perforare-împușcare pentru derocarea rocilor;

– refacerea barierelor dinamice;

– monitorizarea vizuală a zonei;

– realizarea imediată a structurii de tip polată și a zidului de sprijin din beton armat. 

Art. 2. Solicitarea către Ministerul Transportului și Infrastructurii și C.N.A.I.R. de dispunere, în regim de urgență, a demersurilor procedurale și legale pentru demararea de către D.R.D.P. Iași a lucrărilor necesare pentru restabilirea siguranței traficului pe drumul național DN 17B, între km 44+100 – 44+150, inclusiv de a furniza C.J.S.U.  Suceava informațiile solicitate.

Prefectul Alexandru Moldovan și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care acționează DRDP Iași în acest caz.

„A trecut mai mult de o săptămână de când circulația pe DN17B este restricționată între localitățile Crucea și Broșteni, și cel puțin pentru câteva zile, va rămâne la fel”, a arătat prefectul.

El a subliniat că viața multora dintre locuitorii celor două localități a devenit și mai complicată, nu se pot deplasa la serviciu sau la școală decât ocolind zeci de kilometri, iar pentru agenții economici care dețin afaceri în zonă, apar costuri suplimentare care pun presiune și mai mare pe angajator.

„Toată conducerea Instituției Prefectului s-a implicat din primele momente în soluționarea problemei. Atât eu, cât și subprefecții Cristian Șologon și Florin Sinescu ne-am deplasat la fața locului, am participat la ședințe, la analize, am făcut demersuri la toți factorii care și-ar fi putut aduce aportul la soluționarea problemei. Dar nici prefectul, nici Comitetul pentru Situații de Urgență  nu  au competența, legal vorbind, în ceea ce privește închiderea sau deschiderea circulației pe un drum public în lipsa unei propuneri scrise a administratorului drumului și fără avizul Serviciului poliției rutiere”, a explicat prefectul.

Moldovan a mai declarat că a transmis multiple solicitări către DRDP Iași, dar că nu a primit nici măcar un răspuns scris, asumat, din partea acestei structuri.

„Îmi vine greu să înțeleg această abordare în ceea ce privește comunicarea între instituții. În același timp, nu pot să accept ca o problemă atât de importantă, care afectează direct viața de zi cu zi a sute de oameni, să fie tratată în acest mod de o structură care e plătită din bani publici. Prin inactivitate, prin lipsa de asumare, prin necunoașterea legislației chiar, administratorul drumului nu a creat condițiile pentru redeschiderea rapidă a circulației, chiar și parțial, pe un singur fir”, a menționat prefectul.

El a adăugat că a solicitat, din nou, ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, sprijin în identificarea cât mai grabnic a unei soluții de deblocare, și este convins că îl va primi.

„În ceea ce-i privește pe cetățeni, fac apel la înțelegerea situației, și îi asigur că această problemă este prioritatea noatră numărul unu în aceste zile. Vom continua demersurile pe toate planurile, cei care aveau datoria să reacționeze din primele zile vor trebui până la urmă să colaboreze onest cu autoritățile județene și locale”, a concluzionat prefectul.


Intră acum și în grupul de