Dan Popescu, directorul CN „Ștefan cel Mare” din Suceava, la deschiderea  anului școlar: Suntem obligați să performăm la nivelul  tradiției instituției chiar şi în ipotezele de lucru existente


Intră acum și în grupul de

Directorul Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof. Dan Popescu, a transmis luni, la deschiderea anului școlar că „scopul educaţiei trebuie să fie atins în orice situaţie şi în orice loc”, așa cum prevede articolul 2 din Legea Educaţiei din Japonia din 1947, subliniind că a ales această aserțiune imperativă nu numai pentru motivul că societatea românească este  racordată intens la dezbaterea privind educația națională, la tentativele de reformare  a cadrului normativ aferent sistemului național de învățământ, ci și pentru impactul inspirațional pe care aceste  câteva cuvinte fără echivoc pot și trebuie să-l dezvolte.

„Da, apelul nostru către colegii profesori, către elevii colegiului de astăzi și chiar către întreaga comunitate a ștefaniștilor este legat de faptul că suntem obligați să performăm la nivelul  tradiției instituţiei chiar şi în ipotezele de lucru existente. Suntem nevoiți să ne armonizăm demersurile din acest nou an cu reputaţia unei şcoli care a performat adesea la nivel de excelență”, a spus Popescu.

El a trecut în revistă și câteva realizări ale Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din anul școlar încheiat.

Astfel, pentru al patrulea an consecutiv, absolvenții colgiului au promovat examenul de bacalaureat cu procentaj de 100%, iar mediile elevilor  au plasat colegiul pe poziția XXIII în topul național, față de locul XXV în anul 2021.

„Pe lângă cei doi lideri ai promoției 2022, Eduard Dumitrescul și Bogdan Rusu, olimpici cu multiple premii care au parcurs cursurile gimnaziale și liceale cu media maximă, s-au evidențiat și absolvenţii cu media 10 la bacalaureat, actualii studenți mediciniști Alina Vișan și Dinu Hostiuc.   Totodată, centralizarea rezultatelor absolvenților noștri, care urmează a se finaliza, oferă  satisfacția efortului asumat. Știm că Mara Galan, la București și Dinu Hostiuc, la Iași,  au promovat cu   puntaj maxim  admiterea  la Medicină”, a spus Popescu.

El a subliniat că un succes însemnat au înregistrat și cei 34 de absolvenți gimnaziști care au clasat colegiul pe poziția 11 în topul național și că s-au remarcat cei doi lideri ai promoției: Lia Vieriu și Tudor Aparaschivei, dar și Sabina Curcă-Costan și Sebastian Varvaroi, ambii cu media 10 la evaluarea națională. „Ascensiunea gimnaziștilor la nivel național este substanțială: gimnaziștii anului 2021 erau pe poziția 42. În consecinţă, în topul național bazat pe media și procentul de promovare la bacalaureat, pe media de admitere în liceu și pe scorul olimpic, colegiul nostru este pe locul XX, față de XXV în 2021”, a menționat directorul CN „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Mai mult, el a punctat că, având sprjinul colaboratorilor, în special Techno World Fălticeni, s-a organizat Gala Olimpicilor Ștefaniști, ediția 2022, prilej cu care cei 85 de olimpici naționali, unii internaționali,   dimpreună cu profesorii lor coordonatori au fost premiați și aplaudați. Cei mai talentaţi matematicieni şi fizicieni au fost recompensaţi și cu bursele anuale ”Profesor Gheorghe Marchitan” și ”Profesor Marian Scheffel”.

„S-au remarcat Sabrina Macoveiciuc, laureată a titlului „Elevul ștefanist al anului 2022”, participantă la olimpiadele naționale de matematică, fizică, informatică, biologie și lingvistică; Maria Popa, Locul II la Olimpiada Națională de Matematică, precum și olimpicii internaționali la astronomie și astrofizică Rafaela Barac Bologa,  David Palaghianu și Dragoș Sârghi. Avem speranțe întemeiate vis a vis de perspectivele unor elevi pasionați care pot spori vitrina cu trofee a colegiului. Au dovedit-o deja Tudor Amorăriței, Paul Burcă, Nicolay Ionescu, Alexandru Ispir, David Palaghianu, Ștefan Tomiță  etc.  Dublarea numărului  olimpicilor naționali se explică și prin faptul că echipa de baschet băieți a colegiului a obținut locul IV la Olimpiada Națională a Sportului Școlar”, a mai spus Popescu.

El a felicitat pe toți cei 805 elevi ai școlii, dintre care 130 gimnaziști, pentru rezultate excelente la sfârșitul anului școlar precedent. 

Popescu a menționat că 35 dintre liderii celor 27 de clase ale colegiului, adică 4,3% din umărul elevilor,  au obținut media generală 10.

„Evoluții în nota tradiției culturale a școlii au avut elevii colegiului și în activități extracurriculare – Corala de fete „Ciprian Porumbescu” a obținut două premii la concursuri naționale de profil și va continua cu succese importante aventura europeană, trupa de teatru „Pi” și-a reorganizat formațiunea, programul „Vara ștefaniștilor” în care au fost implicați bobocii de clasa a IX-a, dar și boboceii de la clasele a V-a, a avut succesul scontat etc”, a mai arătat directorul CN „Ștefan cel Mare”.

Dan Popescu spune că aceste reușite instituționale ale  anului încheiat  vor stimula resursele umane implicate direct și indirect pentru rezultate de excelență și în anul școlar 2022-2023.

„Elevilor de la cele două clase a V-a și celor de la clasele a IX-a le transmitem felicitări pentru că au demonstrat că pot accede în ethosul ștefanist și le urăm integrare facilă  în starea sa spirituală”, a continuat Popescu.

Directorul CN „Ștefan cel Mare” Suceava a încheiat cu un citat al laureatului Premiului Nobel pentru literatură al anului 1957, scriitorul şi filosoful Albert Camus care spunea: „Succesul nu este greu de obţinut. Greutatea este să-l meriţi”.


Intră acum și în grupul de