1.000 lei si 5 litri de palinca – mita pentru un frontierist sucevean

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, au prins în flagrant un tânăr ce a încercat să mituiască cu 1.000 lei şi 5 litri de palinca un frontierist. Astfel, vineri, la orele 22.00, pe raza localităţii sucevene Cârlibaba, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului P. F. Izvoarele Sucevei l-a oprit în trafic pe F. Paul, care conducea un autocamion marca MAN. Fiindu-i solicitat să prezinte documentele, conducătorul auto a declarat că nu le are asupra sa, iar camionul aparţine unei societăţi comerciale, cursa fiind efectuată la solicitarea patronului acesteia.

La verificări, poliţiştii de frontieră au aflat că numărul de înmatriculare al autocamionului a aparţinut unui alt autocamion, marca DAC, radiat din circulaţie la data de 27.05.2003. De asemenea, a mai rezultat şi faptul că F. Paul nu posedă permis de conducere.

Frontieriştii au întocmit lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare şi de către o persoană care nu are permis de conducere.

Şi, B. Dumitru, fiul administratorului societăţii comerciale de care aparţinea autocamionul, este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de încredinţare cu ştiinţă a unui autovehicul pentru conducere pe drumurile publice de către o persoană care nu deţine permis de conducere.

Duminică, poliţistul de frontieră din cadrul S.P.F. Izvoarele Sucevei a fost contactat de către B. Dumitru care i-a propus ca, în schimbul unei sume de bani şi a 5 litri de pălincă, să nu dea curs cercetărilor în lucrarea penală respectivă.

Poliţistul de frontiera a refuzat, i-a adus la cunoştinţă că fapta sa constituie infracţiune şi apoi a raportat situaţia şefului său, care a sesizat Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava. Imediat a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, fiind înregistrat dosarul penal.
Luni, în jurul orelor 18.00, la sediul S.P.F. Izvoarele Sucevei a venit B. Dumitru care i-a solicitat din nou agentului de poliţie să nu dea curs cercetărilor în lucrarea penală.

În aceste împrejurări, B. Dumitru a scos o sumă de bani pe care o avea asupra sa şi a oferit-o poliţistului de frontieră pentru a distruge actele premergătoare întocmite, spunându-i totodată că cei 5 litri de pălincă se află în maşina cu care a venit.

Flagrantul a fost realizat de o echipă formată dintr-un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava şi ofiţeri din cadrul D.G.A. – Serviciul Judeţean Suceava, fiind ridicată suma de 1.000 lei oferită drept mită şi două sticle de 2,5 litri cu pălincă, aflate pe bancheta din spate a autoturismului marca Volkswagen Golf, care aparţinea prietenei lui B. Dumitru.

Procurorul de caz a dispus cercetarea lui B. Dumitru în stare de libertate pentru comiterea infracţiunii de dare de mită.

Cercetările sunt continuate de lucrătorii D.G.A. – S.J.A. Suceava în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale şi a tuturor participanţilor, în baza delegării unităţii de Parchet.