Traian Tudurean din Câmpulung Moldovenesc-vicecampion mondial la radio orientare. Este cea mai bună performanță pentru echipa României la un campionat mondial de radio orientare


Intră acum și în grupul de

A XX-a ediție a Campionatului Mondial de Radio Orientare s-a desfășurat anul acesta  la Borovets, stațiune montană în Bulgaria, unde a participat echipa României formată din sportivi din toată țara, printre care și Traian Tudurean din Câmpulung Moldovenesc care este legitimat la C.S.T.A. Suceava.

Traian Tudurean a reușit să obțină împreună cu echipa, formată din Marcu Adrian de la Târgu Jiu și Boer Botond de la Satu Mare, o medalie de argint la proba de 144MHz, devenind astfel vicecampioni mondiali.

Această performanță este unică pentru echipa României, nemaifiind egalată la celelalte ediții.

Radio orientarea este o formă de întrecere sportivă în care se confruntă mai mulți concurenți sau echipe care trebuie să parcurgă, pe un teren necunoscut, cu ajutorul hărții, busolei și a unui receptor directiv, un anumit traseu în cel mai scurt timp posibil. Sportivii trebuie să aleagă traseul cel mai convenabil între aceste emițătoare (posturi de control).

Radio orientarea (ARDF-Amateur Radio Direction Finding) ca sport, este ramură a radioamatorismului, activitate coordonată de către Federația Română de Radioamatorism (FRR). Forul internațional este Uniunea Internațională a Radioamatorilor (IARU – International Amateur Radio Union).

De-a lungul existenței sale, radio orientarea a purtat mai multe denumiri, cea mai cunoscută fiind denumirea de „vânătoare de vulpi”. Acest sport pretinde o formă fizică excepțională și o excelentă capacitate perceptiv – senzorială în vederea interpretării hărții și luării deciziilor adecvate într-un timp cât mai scurt. Sportul și tehnica, atletismul și inventivitatea, orientarea și claritatea minții sunt asocieri necesare pentru dezvoltarea armonioasă a personalității sportivuluide radio orientare. Pentru a face performanță, sportivul trebuie să fie deci un bun radioamator, atlet și orientarist.

Acest sport poate fi practicat de orice persoană, indiferent de vârstă și sex, dacă îndeplinește două condiții: iubește mișcarea în aer liber și este atrasă de tehnică.


Intră acum și în grupul de