Gheorghe Flutur: Se preconizează o criză majoră a laptelui. Am solicitat Ministerului Agriculturii soluții urgente pentru sectorul vacilor de lapte


Intră acum și în grupul de

Președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur s-a întâlnit cu crescătorii de animale din județ, în special cei din zona de munte și a solicitat Ministerului Agriculturii găsirea de urgență a unor soluții pentru sectorul vacilor de lapte, având în vedere că se prefigurează o criză majoră a laptelui.

„Consider că trebuie urgent încurajat și susținut acest sector. Dacă nu se iau măsuri în perioada următoare șeptelul de vaci cu lapte dispare, oamenii duc vitele la abator din cauza lipsei furajelor, iar refacerea acestui șeptel nu se poate face în 4 – 5 ani. De asemenea, o problemă mare o au și procesatorii, care au ajuns să cumpere laptele de la sute de kilometri distanță de județul Suceava și socotesc că trebuie urgent intervenit în acest sector”, a spus Flutur.

Președintele CJ Suceava a mai solicitat Ministerului Agriculturii ca în noul Plan Național Strategic să nu se diminueze, așa cum se aude, subvențiile pe suprafață pentru zona montană și chiar consideră că toate subvențiile trebuie mărite din bani europeni.

„În noul Plan Național Strategic, până în 2027, am cerut în mod expres să nu se reducă subvențiile în zonele montante așa cum a apărut în spațiul public deoarece populația din această zonă se confruntă cu lipsa forței de muncă și cu depopularea satelor de munte”, a spus Flutur.

EL a subliniat că în toată Europa sunt recunoscute dezavantajele zonelor de munte, numite handicapuri naturale, respectiv fertilitatea terenurilor slabă, accesibilitatea greoaie, sezonul de vară redus, precum și imposibilitatea de înființarea de culturi agricole altele decât fânul și că toate acestea trebuie compensate prin subvenții.

„Am primit garanții că se va ține seama de aceste probleme ridicate de mine care nu sunt specifice doar județului Suceava, ci întregii țări”, a conchis Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de