Flutur, după discuții cu guvernatorul regiunii Cernăuți: E o chestiune de câteva zile ca PTF Vicovu de Sus-Crasna să fie deschis


Intră acum și în grupul de

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a discutat, miercuri, în PTF Vicovu de Sus-Crasna cu șeful Administrației Regionale Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, în principal despre fluidizarea traficului la frontiera comună.

„Am avut o discuție foarte aplicată în acest punct de frontieră cu șeful Administrației Regionale Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk. E o chestiune de câteva zile ca acest punct de trecere a frontierei să se deschidă”, a spus Flutur.

El a menționat că a avut o întâlnire cu Poliția de Frontieră, Vama, Drumurile Naționale din România și partea ucraineană cu reprezentanții Ministerului Transporturilor de la Kiev, Vama de la Cernăuți.

„Așa cum văd că stau lucrurile, colegii și prietenii noștri au finalizat aproape de construit drumul de la Crasna până în frontieră, aproape 8 kilometri de drum betonat, cu o grosime de 17 centimetri, foarte rezistent”, a spus Flutur.

El a arătat că pentru partea română înseamnă foarte mult deschiderea acestui punct de frontieră mai ales că în Vama Siret este de multe ori aglomerație de sute de TIR-uri care așteaptă la coadă.

Flutur a spus că deschiderea PTF Vicovu de Sus-Crasna va fi o soluție care să evite aglomerarea din Vama Siret și a adăugat că se gândește ca etapa viitoare să fie PTF Ulma-Rusca și apoi PTF Izvoarele Sucevei-Șepit.

„Am discutat și perspectiva modernizării drumurilor până în graniță. Săptămâna viitoare ne întâlnim cu Ministerul Transporturilor de la București pentru ca pe ruta de la Vicovu de Sus până la Suceava să fluidizăm traficul.Avem de construit sensuri giratorii, benzi de selecție pentru prioritizarea traficului să nu aglomerăm centrul orașului Vicovu de Sus și celelalte localități”, a declarat președintele Flutur.

El a mai spus că a discutat și despre proiectele transfrontaliere unde sunt angajați circa 10 milioane de euro angajați pe diverse domenii și că se bucură că guvernatorul a accelerat pe partea ucraineană și au recuperat întârzierile.

Totodată, Flutur a arătat că intenționează ca pentru exercițiul următor să fie alocați mai mulți bani europeni pe programul comun România-Ucraina, în special pentru drumuri mai ales că circulația  dintre România și Ucraina va fi mult mai intensă în viitor și de aceea trebuie să vedem înainte pașii următori.

Guvernatorul regiunii Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, a apreciat întâlnirea drept constructivă.

El a precizat că s-a discutat despre deschiderea punctului PTF Vicovu de Sus-Krasnoilsk și a adăugat că autoritățile ucrainene încearcă să deschidă și punctele de trecere de la Șepit-Izvoarele Sucevei și Rusca-Ulma

„Luând în considerație că e o presiune foarte mare la Porubne, va trebui împreună cu partenerii din România să lucrăm asupra redirecționării TIR-urilor în alte puncte de trecere”, a spus Ruslan Zaparaniuk.

El a menționat că soluționarea acestei probleme va da posibilitatea să se intensifice relațiile dintre cele două părți și să fie soluționate și alte probleme.


Intră acum și în grupul de