Lungu, în Consiliul Local: De când sunt primar dau bani la biserici și lumea m-a votat de cinci ori. Cușnir: Ne spuneți cu inocență că sunteți singurul beneficiar că ați dat bani bisericilor


Intră acum și în grupul de

Viceprimarul Sucevei, Teodora Munteanu, a declarat, joi, în cadrul ședinței Consiliului Local Suceava că se exagerează cu sumele alocate bisericilor și că nu mai e vorba de sprijin ci de cofinanțare în timp ce sunt străzi de pământ, sau parcări nemodernizate, fiind contrazisă de primarul Ion Lungu care a arătat că de când e primar alocă bani bisericilor și e votat de suceveni, fapt taxat imediat de consilierul Dan Ioan Cușnir care i-a atras atenția că recunoaște că e singurul beneficiar al acestor alocări de fonduri.

„Deja se exagerează cu acest sprijin pentru culte care nu mai este sprijin ci este o cofinanțare. Avem până acum un milion și ceva de euro dați și dacă se mai dau banii astăzi ajungem la un milion și jumătate. Este foarte mult. Banii, în spiritul legii, se pot da doar dacă este o situație specială. Nu se cofinanțează aceste investiții”, a spus Munteanu.

Ea a subliniat că nu ar fi o problemă că se dau acești bani, dar că banii cetățenilor se dau pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

Ea a spus că sunt parcări de reabilitat, străzi de pământ care așteaptă de ani de zile să fie asfaltate.

„Suntem singura municipalitate din țară care cofinanțăm aceste investiții”, a spus viceprimarul.

În replică, primarul Ion Lungu i-a spus viceprimarului că nu are dreptate.

„Am curajul să facem un referendum. Cu siguranță sucevenii sunt de acord să dăm banii la biserici. Faptul că eu am fost votat a cincea oară primar și de fiecare dată am dat bani la biserici înseamnă că oamenii sunt de acord într-o proporție să dăm bani la biserici pentru că bisericile chiar dacă nu sunt instituții publice sunt de interes public”, a spus Lungu.

El a arătat că e treaba celorlalte primării din țară că nu dau bani cultelor.

„O aducem de trei ori pe Madonna, cheltuim acești bani și nu-i dau la biserică. Străzi neasfaltate sunt și la Paris, la Viena sau la Londra. Niciodată n-o să fie toate puse în ordine. Aici suntem în Bucovina unde credința e la ea acasă, unde spiritualitatea e la ea acasă.Alții care nu dau cheltuiesc banii în altă parte”, a spus Lungu.

Liderul consilierilor PSD, Dan Ioan Cușnir, i-a spus lui Lungu că declarația lui sună ca un fel de autodenunț, respectiv faptul că a fost votat de cinci ori pentru că a dat bani pentru culte.

„Ne spuneți cu inocență faptul că sunteți singurul beneficiar că ați dat pentru biserici”, a arătat Cușnir.

Totodată, el a spus că ar fi bine ca pe viitor primarul să prezinte mai multe date privind sumele pe care le propune să fie alocate bisericilor, respectiv să precizeze cât reprezintă sprijinul municipalității din valoarea investițiilor.

„Transparența nu poate să facă decât bine”, i-a spus Cușnir primarului.

Lungu a răspuns că nu l-ar fi avantajat pe el această alocare de fonduri către biserici.

„Nu am pus că m-a avantajat pe bine. Dacă era o opine anti-biserică eram eu cel sancționat”, a spus Lungu.

El a mai declarat că de 18 ani își asumă și cât timp va fi primar va da bani la culte.

„Îmi asum acest lucru. Sunt un om creștin, sunt un om care îl mărturisesc pe Dumnezeu. Aceste biserici pe care le finanțăm de ani și ani de zile sunt de interes public. Ne rugăm și noi în ele. S-au făcut biserici frumoase care vor dăinui 500 de ani de zile. Lăsăm și noi o dâră în urma noastră. Am fost înțeles greșit că o fac electoral. Nu, eu o fac pentru Dumnezeu. Eu, în calitate de primar, nu le fac electoral. Nu le fac nici pentru preoți, ci pentru Dumnezeu”, a spus primarul Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de