Biserica de Stil Vechi de la Slătioara face precizări în cazul „călugărului-amant”: A tot încercat să se încadreze în Biserica noastră, dar el nu a fost primit niciodată oficial


Intră acum și în grupul de

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România cu sediul la Slătioara în județul Suceava a făcut, printr-un comunicat de presă, precizări legate de cel supranumit de presă „călugărul-amant” care se autointitulează „Ierodiacon” și cu numele real Călin Cristi, subliniind că acesta nu a făcut parte din această Biserică deși a încercat să fie primit.

„Cu puține zile în urmă, atenția presei din România a fost îndreptată spre un subiect cu iz de scandal, ce intrigă pe mulți și, mai ales, poate zdruncina încrederea enoriașilor în păstorii lor duhovnicești. Este vorba despre declarațiile către presă, făcute de un așa-zis călugăr. Din aceste declarații reiese că acesta ar fi întreținut relații intime cu un deputat și cu unii clerici din BOR. Nu putem ști dacă aceste informații sunt reale și nici nu ne propunem neapărat să aflăm acest lucru. Ceea ce ne interesează pe noi, ca și păstori duhovnicești, este falsa impresie care s-a creat, cum că acesta ar aparține Bisericii noastre, iar prin aceasta, s-ar putea deduce că printre clericii Bisericii noastre ar exista persoane cu grave abateri duhovnicești și cu păcate opritoare de clericat și chiar de cuminecare”, arată Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi.

Totodată, se subliniază că prin acest demers nu se intenționează acuzarea cuiva sau dacă declarațiile lui Cristi Călin sunt adevărate sau false.

„Dorința noastră este să facem cunoscut credincioșilor noștri că acesta nu face parte din Biserica noastră și, cu atât mai mult, nu face parte și nici nu a făcut parte vreodată dintre clericii noștri. Nu afirmăm că preoții și ceilalți clerici din Biserica noastră ar fi infailibili, dar în nici un caz nu am accepta ca printre aceștia să se afle persoane cu fapte atât de josnice și păcate care, după cum am spus, opresc nu numai de slujire, ci și de cuminecare”, se precizează în document.

Din informațiile pe care Biserica Ortodoxă de Rit Vechi la are, respectiva persoană a făcut parte o perioadă din BOR și a fost student la teologie în cadrul BOR, dar că pentru fapte care sunt în contradicție cu morala creștină, a fost exmatriculat de la teologie și că, de asemenea, a fost exclus sau s-a autoexclus din BOR.

„După aceste eșecuri, Cristi Călin a tot încercat să se încadreze în Biserica noastră pentru a-și continua cariera monahicească sau clericală. În aceste încercări, s-a împrietenit cu unii dintre monahii sau clericii noștri, arătând o falsă evlavie și o falsă dorință pentru adevărul de credință. Trebuie să facem cunoscut tuturor că, în ceea ce îl privește pe Cristi Călin, totul a rămas la nivel de prietenie cu cei pe care a reușit să îi amăgească prin falsitate, dar el nu a fost primit niciodată oficial în Biserica noastră, nu a fost numărat printre monahii sau clericii noștri și nici nu a avut binecuvântare să poarte haina monahală”, arată sursa citată.

Totodată, în comunicat se arată că profitând de aceste prietenii, Cristi Călin a găsit oportunitatea de a-și rotunji economiile, prin colectarea de donații,„ în numele și pentru un schit din Biserica noastră” și că în acest scop acesta și-a confecționat o legitimație falsă unde la rubrica emitentului acestei legitimații figurează Protosinghelul Hariton și ștampila Schitului Sf. Nectarie.

„Acest protosighel a plecat din obștea Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului din București fără binecuvântarea Episcopului său și a început să-și construiască tot fără binecuvântare un schit pe terenul pe care îl are în proprietatea sa. Schitul pe care îl ridică nu aparține patrimoniului Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, ci este construit pe numele său. Toate acțiunile acestui protosighel sunt efectuate în nume propriu, cu acordul fostului mitropolit și nu al Bisericii. De aici se observă că legitimația e falsă, deoarece legitimațiie clericilor sau monahilor din Biserica noastră sunt emise doar de mitropolie sau de episcopi și se vizează cu ștampila acestora, iar nu cu ștampila mănăstirilor sau a schiturilor. De asemenea, Biserica noastră nu a emis niciodată legitimații în formatul celei confecționate de Cristi Călin”, se mai arată în comunicat.

Mai mult, pentru că și-ar fi întocmit acte și împuterniciri false, Cristi Călin ar fi fost declarat suspect, la un control al Poliției Locale din Iași și că la sediul Mitropoliei a fost primită o adresă de la Poliție, în care s-au cerut lămuriri dacă acesta a fost împuternicit din Bisericii pentru a colecta fonduri.

„Răspunsul nostru către Poliție a fost negativ comunicându-se faptul că acesta nu are împuternicire din partea noastră pentru colectare de fonduri. Nu știm ce a decis poliția mai departe în cazul său și nici nu ne-am propus vreodată să aflăm acest lucru. Scopul prezentării acestui fapt este acela de a dovedi că dl. Cristi Călin nu face și nici nu a făcut vreodată parte din Biserica noastră”, se menționează în document.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi mai arată că fostul mitropolit, Vlasie Mogârzan, a mai colaborat cu unele persoane din alte confesiuni religioase și din acest motiv se crede că acesta nu ar fi fost deranjat nici de faptul că acest „ierodiacon” a ajuns să se declare ca făcând parte din Biserica noastră.

„De asemenea, se știe despre comunicarea care a existat între Schim. Rafaela și Cristi Călin. Nu știm dacă a existat o prietenie între cei doi, dar comunicare a fost. De asemenea, dintr-o discuție telefonică înregistrată reiese că cei doi se confesau, destul de mult, unul altuia. Având în vedere acest lucru, este posibil să existe niște documente emise de fostul mitropolit, care îl împuternicesc în oarecare măsură pe Cristi Călin. Dar acele documente, dacă există, nu figurează în registrul nostru și sunt nule”, se mai precizează în document.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi roagă ca Cristi Călin să nu mai fie prezentat ca parte din această Biserică.

„Transmitem creștinilor noștri că nu vom accepta niciodată ca astfel de persoane să facă parte din clericii Bisericii noastre. Pentru toate faptele există pocăință și iertare, dar chiar și după iertare, cei vizați de astfel de fapte și comportament nu pot face parte din cler”, se arată în finalul comunicatului.


Intră acum și în grupul de