Poliția Suceava: Firmă de dezmembrări auto fără autorizație de mediu cercetată penal și amendată cu 40.000 de lei


Intră acum și în grupul de

În perioada 26.09 – 14.10.2022, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Suceava, împreună cu comisari de la Comisariatul Județean de Mediu Suceava, au desfășurat verificări pe linia legalității operațiunilor cu deșeuri periculoase, la persoane fizice și juridice care comercializează, dețin și utilizează substanțe care diminuează stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră, anunță Poliția Județeană Suceava.

Potrivit sursei citate, activitățile s-au desfășurat în baza unui plan întocmit la nivel național și au avut ca scop creșterea siguranței cetățeanului și combaterea infracționalității în domeniu.

În cadrul acțiunilor polițiștii au urmărit verificarea legalității, a modului de efectuare a operațiunilor cu astfel de substanțe și deșeuri periculoase, precum și a condițiilor în care agenții economici desfășoară aceste operațiuni.

În cadrul activităților au fost efectuate verificări la 9 persoane fizice și juridice din Suceava, fiind aplicate două sancțiuni contravenționale în valoare totală de 47.000 lei,  cu o măsură complementară de suspendare a activității pănă la punerea în legalitate.

În cadrul acțiunii au  fost întocmite patru dosare de urmărire penală  pentru comiterea unui număr de cinci infracțiuni, respectiv două de “neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, una de ”poluarea prin evacuarea în atmosferă sau pe sol a unor deșeuri ori substanțe periculoase”, și două infracțiuni de ” neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare sau eliminare a deșeurilor periculoase ”

De asemenea a fost indisponibilizată cantitatea de circa 14.200 litri ulei uzat și circa 100.000 kg deșeuri feroase și anvelope uzate.

Astfel, în data de 12 octombrie de lucrători  din cadrul S.A.E.S.P. – I.P.J. Suceava împreună cu reprezentanți ai Gărzii de Mediu Suceava, au efectuat un control la o societate comercială care are ca obiect principal de activitate ”demontarea (dezasamblarea) mașinilor și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor” .

În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că, societatea în cauză funcționa fără a deține acte de reglementare pe linie de protecția mediului, respectiv autorizație de mediu și nu a luat măsurile legale de eliminare totală a deşeurilor rezultate din activitatea de producţie (dezmembrări auto),  respectiv  cca. 1.000 litri ulei uzat și cca. 100.000 kg deseuri feroase și anvelope uzate, provenite de la utilaje agricole (combine , tractoare), iar pe amplasamentul societății au fost identificate mai multe pete (scurgeri necontrolate) de ulei uzat pe sol.

În cauză  s-a  întocmit dosar penal  pentru comiterea infracţiunilor  de  „poluarea prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deşeuri ori substanţe periculoase”, şi „neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, ce va fi soluționat procedural.

Întreaga cantitate de cca. 1.000 litri ulei uzat și cca. 100.000 kg deseuri feroase și anvelope uzate, a fost  indisponibilizată și urmează a fi eliminată/predată, în perioada imediat următoare, conform procedurilor legale privind regimul deşeurilor periculoase, iar suprafata de teren afectată de scurgerile de ulei uzat va fi depoluată cu un operator autorizat/specializat în acest sens. 

Cu ocazia aceluiași control, reprezentanții Garzi de Mediu Suceava au sanctionat contraventional persona juridica pentru încălcarea prevederilor art. 13, alin. 1 din LG 212/2015 cu amendă în cuantum de 40.000 lei și măsura suspendării activității principale pănă la obținerea autorizației de mediu.

Conform prevederilor OUG 195 din 2002 privind protecția mediului, poluarea prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deșeuri ori substanțe periculoase constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă faptele sunt de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană,  animală sau vegetală.

De asemenea, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Acțiunile polițiștilor continuă și în perioada următoare.


Intră acum și în grupul de