Hantestenii au protestat in fata Prefecturii Suceava


Intră acum și în grupul de

Protestul locuitorilor din comuna suceveană Hânţeşti s-a mutat, marţi, în faţa Palatului Administrativ din municipiul reşedinţă de judeţ, hânţeştenii solicitând autorităţilor să le soluţioneze problema proprietăţilor pe care le deţin în judeţul Botoşani.

Mai mulţi cetăţeni din comuna suceveană Hânţeşti, care au terenuri pe raza comunei botoşănene Vârfu Câmpului, au constatat, în urmă cu două săptămâni, că terenurile pe care le foloseau au intrat în posesia unei firme care a început să le lucreze.

Locuitorii din Hânţeşti deţin titluri de proprietate pe aceste terenuri începând cu anul 1992, emise de Comisia judeţeană de fond funciar Suceava, care i-a pus în proprietate pe raza judeţului Botoşani deşi nu avea competenţă.

Terenul respectiv era înregistrat în baza ADS Botoşani, iar după apariţia Legii 1/2000, mai mulţi proprietari de terenuri care au cerut reconstituirea dreptului de proprietate au fost puşi în posesie cu parcele din acest teren.

Proprietarii de teren din Hânţeşti susţin că terenurile au fost dintotdeauna ale lor, dar în acest caz, în urma reîmpărţirii administrativ-teritoriale a ţării din 1968, suprafeţele de teren au fost incluse în judeţul Botoşani şi nu în cel al judeţului Suceava, iar aceştia ar fi trebuit să fie puşi în posesie de autorităţile din Botoşani şi nu de cele din Suceava.

Proprietarii de teren au încercat, săptămâna trecută, să blocheze ca utilajele agricole ale firmei ce le-a cumpărat terenurile de la ceilalţi beneficiari ai titlurilor de proprietate, iar pentru soluţionarea cazului, prefecţii de Suceava şi Botoşani s-au întâlnit, marţi, la Suceava.

La discuţii au participat şi cinci reprezentanţi ai proprietarilor de terenuri din Hânţeşti, dar şi reprezentanţi ai Oficiilor de Cadastru din cele două judeţe, precum şi jurişti din compartimentele de fond funciar din Instituţiile Prefectului din judeţele Suceava şi Botoşani.

În cadrul discuţiilor s-au analizat documentele, în urma cărora s-a constatat că 376 de cetăţeni din judeţul Suceava deţin 236,31 ha pe raza teritorială a comunei Vârfu Câmpului din judeţul Botoşani. Din această suprafaţă, 186 ha teren sunt în litigiu, fiind revendicate de 286 cetăţeni din comuna Hânţeşti. Acest teren revendicat a fost pus în posesie pe baza Legii 1/2000 unui număr de zece cetăţeni şi în prezent este intrat în circuitul civil.

Prefectul de Suceava, Sorin Popescu, a declarat că la solicitarea cetăţenilor şi pentru asigurarea transparenţei, s-a hotărât verificarea punerii în posesie a celor zece cetăţeni din Botoşani, prin constituirea unei comisii comune, formată din reprezentanţi ai Instituţiilor Prefectului din judeţele Suceava şi Botoşani, ai ADS Suceava şi Botoşani şi ai Oficiilor de Cadastru din Suceava şi Botoşani.

El a menţionat că această comisie va prezenta vineri un raport, iar luni, prefectul va avea o nouă întâlnire cu primarul comunei Hânţeşti şi cu reprezentanţii locuitorilor din comună urmând să se stabilească măsurile ce trebuie luate pentru rezolvarea litigiului.


Intră acum și în grupul de