Sensul giratoriu de la intersecția Calea Obcinilor-B-dul 1 mai va costa 6,3 milioane de lei. Primarul Ion Lungu: Reconfigurarea acestei intersecții este necesară pentru fluidizarea traficului


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava urmează să aprobe, în ședința de săptămâna viitoare, Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru construcția sensului giratoriu de la intersecția B-dul 1Mai cu Calea Obcinilor, suma estimată fiind de 6,34 milioane de lei din care 5,45 de milioane de lei reprezintă construcții-montaj.

Lucrarea ar urma să fie realizată în decurs de 11 luni.

Primarul Ion Lungu explică în referatul de aprobare că dezvoltarea explozivă a parcului auto al municipiului Suceava precum și a traficului de autovehicule obligă autoritățile locale în găsirea de soluții viabile pentru fluidizarea traficului în municipiu.

El subliniază că un dintre zonele unde există o problema majoră de trafic auto este intersecția dintre străzile Calea Obcinilor, b-dul 1 Mai, b-dul 1 Decembrie 1918 și strada Pictor Șerban Rusu Arbore din cartierul Obcini al municipiului Suceava.

„Pentru decongestionarea traficului în această zonă se propune realizarea unui sens giratoriu , fără afectarea spațiului verde existent, care va înlocui reglementarea rutieră semaforizată actuală. Această reconfigurare a intersecției este necesară deoarece, mai ales la orele de vârf,  circulația rutieră este mult îngreunată. De asemenea, având în vedere planul de dezvoltare urbană a municipiului Suceava prin reconfigurarea circulației pe bulevardele principale această intersecție va satisface cerințele viitoare de sistematizare rutieră”, a arătat primarul.

Ion Lungu spune că prin amenajarea acestei intersecții cu sens giratoriu se va mări considerabil capacitatea de circulație pe artera principală reducându-se considerabil timpii de așteptare.

Totodată, susține primarul, se va asigura parcurgerea intersecției „în condiții de siguranță și confort sporit pentru traficul de vehicule” mai ales că intersecția este o zonă intens circulată atât de autovehicule ușoare, grele dar și de pietoni.

Intersecția se va reconfigura cu păstrarea parcului existent și modificarea geometriei acestuia funcție de noile căi de circulație. În conformitate cu cerințele Poliției Rutiere Suceava, circulația va fi aproximativ identică cu cea din sensurile giratorii, fiind o intersecție dirijată, prin ocolirea parcului existent respectându-se indicatoarele de prioritate și de obligare.

Totodată, se va realiza o rețea nouă de iluminat public stradal, rețea de supraveghere video, rețea de irigații zone verzi.

„Se va verifica și decolmata întreaga rețea de canalizare pluvială înlocuindu-se echipamentele necorespunzătoare. De asemenea se va realiza o rețea de canalizație subterană, rețelele de telecomunicații care sunt montate pe stâlpii existenți de iluminat vor fi relocate în subteran”, a mai spus Lungu.


Intră acum și în grupul de