Ion Lungu a discutat cu managerul misiunii „100 de orașe inteligente și neutru climatic până în anul 2030” pașii făcuți de municipalitate pentru Climate City Contract


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, că a participat la București, la sediul Asociației Municipiilor din România la p întâlnire cu Patrick Child, director general adjunct al Direcției Generale de Mediu din cadrul Comisiei Europene și manager al misiunii „100 de orașe  inteligente și neutru climatic până în anul 2030”, proiect în care a fost selectat și municipiul Suceava.

În cadrul întrevederii, Ion Lungu a prezentat managerului misiunii stadiul municipalității în ceea ce privește elaborarea Climate City Contract(CCC) menționând că municipiul Suceava a încheiat contract de consultanță în acest domeniu, a format Grupul Local de Lucru care deja lucrează cu echipa de proiect pe domeniile de mobilitate urbană, energie regenerabilă, eficiență energetică clădiri, iluminat public, managementul deșeurilor, managementul apei, spații publice și sisteme culturale, sociale, financiare și instituționale.

„Municipiul Suceava intenționează să acceseze fonduri  nerambursabile  prin programul Horizon Europe prin misiunea 100 de orașe neutre din punct de vedere al impactului climei  până în anul 2030”, a declarat Ion Lungu.

Primarul a mai spus că în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava va fi depusă aplicația pentru „Orașe-pilot”, valoarea grantului fiind de aproximativ 0,5 milioane euro, iar proiectul pilot presupune acționarea în trei direcții, respectiv sisteme de iluminat inteligente, sisteme de comunicații prin lumină (Li-Fi) și comunicații vehiculare pe bază de lumină.

„Dintre proiectele incluse în strategie, menționăm cele pentru creșterea eficientei energetice, construire parc fotovoltaic , rebilitarea de rețele termice, extinderea transportului ecologic în zona metropolitană”, a precizat Ion Lungu.

El a anunțat că la începutul lunii noiembrie vor fi organizate întâlniri cu membrii Grupului Local strucurate pe domeniile de interes ale proiectului.

„Ne dorim să pregătim cât mai profesionist Climate City Contract care va cuprinde proiectele asumate de comunitate”, a spus Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de