Ion Lungu anunță proiect de 40 de milioane de euro pentru reabilitarea rețelelor și punctelor termice din municipiu


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, vineri, că a discutat cu reprezentanții Bioenergy despre asigurarea încălzirii în sistem centralizat în această iarnă, dar și despre depunerea unui proiect de 40.000.000 euro pentru reabilitarea rețelelor și punctelor termice.

Lungu a spus că Guvernul României a aprobat, joi, un program de sprijin pentru unitățile teritorial administrative unde funcționează sisteme de alimentare centralizată cu energie termică pe bază de cărbune, păcură sau biomasă prin care Ministerul Dezvoltării va deconta 50% din suma facturată (inclusiv TVA) pentru achiziția de biomasă în cazul Sucevei, realizată în perioada octombrie 2022-martie 2023 de producătorul de energie termică.

„Așa cum se știe în Suceava avem cel mai mic preț de producție a gigacaloriei din țară, cel mai mic preț a gigacaloriei la gardul centralei, iar cetățenii plătesc cel mai mic preț la încălzire  din țară în sistem centralizat, respectiv 240 lei pe gigacalorie”, a spus Lungu.

Primarul a adăugat că joi a avut o întâlnire la sediul primăriei cu acționarii austrieci și conducătorii celor două societăți SC Bioenergy și SC Thermonet Suceava în cadrul căreia s-a discutat despre funcționarea în această iarnă având ca țintă funcționarea exclusiv pe biomasă fără a se consuma nici un metru cub de gaz metan.

„Totodată am stabilit ca în luna martie să depunem primul proiect pe fonduri europene în valoare de 40.000.000 euro pentru reabilitarea rețelelor și punctelor termice, pe  Programul -cheie 5 „Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare”, gestionat de Ministerul Energiei. Avem toate șansele să avem un sistem performant de încălzire în orașul nostru”, a mai spus Lungu.


Intră acum și în grupul de