Flutur: Aproape 8000 de persoane și peste 800 de camioane au tranzitat PTF Vicovu de Sus de la deschidere ceea ce dovedește oportunitatea deschiderii și PTF Climăuți, Ulma și Izvoarele Sucevei


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, sâmbătă, că tranzitul a numeroase persoane și autovehicule prin PTF Vicovu de Sus recent inaugurat dovedește necesitatea deschiderii și punctelor de trecere cu Ucraina la Climăuți, Ulma și Izvoarele Sucevei.

„Un lucru bine știut și mult așteptat pentru județul Suceava și regiunea Cernăuți a fost deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Vicovu de Sus – Crasna. La două săptămâni de la deschidere, unde au participat și cei doi premieri, cifrele arată cât de așteptat era deschiderea acestui punct”, a spus Flutur.

Potrivit președintelui CJ Suceava, în intervalul 10.11.2022, ora 08:00 – 25.11.2022, ora 23.59, valorile traficului înregistrate în P.T.F. Vicovu de Sus au fost:

▪ pe sensul de intrare în România:

– 3.821 persoane (din care 2.539 au fost cetățeni ucraineni);

– 1.364 mijloace de transport (din care 78 au fost camioane);

▪ pe sensul de ieșire din România:

– 3.765 persoane (din care 2.023 cetățeni ucraineni);

– 1.849 mijloace de transport (din care 784 au fost camioane).

„Aceste cifre mai arată și faptul că este oportună deschiderea celorlalte 3 puncte de trecere cu Ucraina la Climăuți, Ulma și Izvoarele Sucevei”, a spus Flutur.

El a subliniat că deschiderea punctului Vicovu de Sus dă o nouă perspectiva dezvoltării relațiilor transfrontaliere între primării, ONG-uri, unități școlare, firme private, mai ales dacă se are în vedere noul proiect transfrontalier INTERREG Next România-Ucraina 2021-2027 pentru care sunt prevăzuți 50 de milioane de euro și pentru care autoritățile sucevene se pregătesc să acceseze fonduri pe domeniul social, mediu, cultural și pentru dotarea și modernizarea punctelor de frontieră.

„Primăria Vicovu de Sus pregătește deja proiecte comune cu primăria Crasna în domeniile unități școlare, cultură și sanitar. Acum, când se apropie 28 noiembrie, Ziua Bucovinei, faptele vorbesc”, a transmis Gheorghe Flutur.

De menționat este că traficul prin PTF Siret este în continuare foarte ridicat, iar vineri doar pe sensul de intrare în P.T.F. Siret au fost  3.600 persoane din care 2.563 au fost cetățeni ucraineni și  1.322 mijloace de transport.


Intră acum și în grupul de