SJU Suceava anunță o premieră pentru sistemul medical de stat din România realizată la spitalul sucevean unde au fost efectuate patru proceduri de terapie endovasculară la pacienți cu fistule arteriovenoase


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, dr. Dan Teodorovici, a anunțat că vineri, 25 noiembrie, în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou ” Suceava, au fost efectuate patru proceduri de terapie endovasculară la pacienți cu fistule arteriovenoase.

El a explicat că procedurile prin care se mențin viabile fistulele arterio-venoase la pacienții dializați presupun tehnici minim invazive de recanalizare, dilatare și/sau stentare a venelor sau arterelor care asigură circulația sângelui.

Alături de echipa medicală din cadrul compartimentului a fost dr. Georgios Angelopoulos, radiolog intervenționist la Spitalul „Saint Joseph” Paris, cu experiență de peste 10 ani în tratamentul de mentenanță endovasculara a fistulelor arterio-venoase, a precizat dr. Teodorovici

„Compartimentul de Radiologie Intervențională este într-o continuă căutare și dezvoltare de proceduri minim invazive, iar colaborarea strânsă în echipa multidisciplinară nefrolog-chirurg vascular- radiolog intervenționist, va asigura, prin rutină procedurilor endovasculare de mentenanță a accesului vascular, o calitate crescută a vieții pacienților dializati”, a declarat dr. Mihai Creteanu Jr. medic primar radiologie intervențională.

La rândul său, dr. Dimitrie Siriopol, medic primar nefrologie și director medical al Spitalului Județean Suceava a spus că așa cum a mai menționat, unul din punctele forțe ale Spitalului Județean este multidisciplinaritatea.

„La acest moment, există o colaborare excelență între serviciile de Nefrologie, Chirurgie Vasculară și Radiologie Intervențională, astfel încât să putem rezolva majoritatea problemelor de abord vascular ale unui pacient hemodializat”, a spus Siriopol.

Potrivit acestuia, la pacienții ajunși în stadiul terminal al bolii cronice de rinichi, în program de dializă, trebuie efectuată de către medic o comunicare între o venă și o arteră, o fistula arterio-venoasă, ce permite efectuarea ședințelor respective.

„Acest acces vascular, are un timp de utilizare variabil; se pot realiza mai multe fistule arterio-venoase la un pacient, dar, de foarte multe ori în evoluția bolii, se poate epuiza capitalul vascular al pacientului, astfel încât este extrem de importantă menținerea și salvarea acestuia în momentul în care apar diferite complicații ce fac dificilă efectuarea dializei. Trebuie reținut că aceste probleme reduc nu numai calitatea dializei, dar, poate mai important, și calitatea vieții sau speranța de viață a acestor pacienți. Odată cu această colaborare, începută anterior cu o serie de colegi din Compartimentul de Radiologie Intervențională de la Universitatea Yale, putem afirmă că rezolvarea endovasculara a stenozelor vasculare centrale sau periferice, este de acum accesibilă și la nivelul unității noastre. Urmează să avem întâlniri, poate workshop-uri, cu colegii din centrele de dializă prin care să punem la punct protocoale de colaborare, astfel încât să facilităm identificarea și ulterior rezolvarea problemelor de abord vascular”, a declarat dr. Dimitrie Siriopol medic primar nefrologie și director medical al Spitalului Județean Suceava

Conducerea Spitalului Județean Suceava și Consiliul Județean Suceava susțin necondiționat și permanent, prin investițiile făcute , folosirea celor mai bune tehnici medicale pentru a asigura nevoile tuturor pacienților, a precizat dr. Dan Teodorovici.


Intră acum și în grupul de