Ministrul Culturii anunță că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson și că ar putea fi aduse în țară


Intră acum și în grupul de

Pisaniile lui Ștefan cel Mare despre care s-a spus că ar fi fost furate de la Muzeul de Istorie din Herson au fost găsite, a anunțat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

„Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura române. În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson!”, a anunțat ministrul.

El a menționat că acestea sunt neatinse și în siguranță.

„Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina…Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a menționat ministrul Culturii.

Pisaniile moldovenești ale lui Ștefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson și duse în Crimeea de către armata lui Putin, potrivit lui Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei.

La 1838, în timpul administrației țariste, una sau două pisanii au fost smulse din zidurile cetății și duse la muzeul Odesa, spune acesta. „În timpul administrației românești din perioada interbelică, cel puțin una era încă pe ziduri. Arheologii români din perioada interbelică au făcut cercetări, dar li s-a pierdut urma în anii 50 și nu s-a știu nimic până în 2013, când au fost descoperite de Andrei Krasnojon la muzeul din Herson”, a declarat Anatol Popescu pentru Digi 24.


Intră acum și în grupul de