Flutur vizeaza grad maxim de ocupare in Bucovina, de Sarbatori


Intră acum și în grupul de

Şeful deliberativului judeţean, Gheorghe Flutur, şi-a exprimat speranţa că toate locurile de cazare în judeţul Suceava vor fi ocupate de Crăciun şi de Revelion, arătând că, în prezent, peste 90 la sută dintre acestea au fost deja rezervate pentru perioada Revelionului, iar pentru Crăciun sunt rezervate peste 70 la sută din locuri şi că numărul rezervărilor pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă în Bucovina este în creştere.

Flutur a arătat că, potrivit datelor centralizate de biroul de turism al CJ Suceava, în zona Gura Humorului, pentru Revelion au fost rezervate 95 la sută din numărul locurilor de cazare, iar de Crăciun gradul de ocupare este de 70 la sută, în timp ce în zona Vama de Revelion au fost făcute rezervări pentru 90 la sută din locurile de cazare şi de 60 la sută pentru perioada de Crăciun.

Preşedintele CJ Suceava a mai spus că, în zona Putna, gradul de ocupare cu rezervări pentru Revelion este de 95 la sută şi de 80 la sută pentru Crăciun, iar la Vatra Dornei au fost rezervate aproximativ 90 la sută din locurile de cazare atât de Crăciun cât şi de Revelion. El a arătat că până la sfârşitul lunii se vor mai face rezervări pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă în Bucovina şi le-a recomandat sucevenilor să-şi găzduiască rudele la ei acasă în condiţiile în care nu se vor mai găsi locuri de cazare în pensiuni.

Unităţile de cazare din judeţului Suceava percep pentru sejururi de Crăciun sau de Revelion, pentru perioade de cinci, şase zile, tarife minime de 600 de lei/persoană, doar pentru cazare până la 600 de euro/persoană cu pensiune completă.

În afară de masă şi cazare, turiştilor li se oferă vizite la mănăstiri, plimbări cu sania trasa de cai, picnic şi programe cu obiceiuri şi tradiţii.
În acelaşi timp, turiştii pot participa la manifestările care de desfăşoară în cadrul programului „Crăciun în Bucovina”.

Pe parcursul acestui program, turiştii vor putea merge la gospodării ale localnicilor din mai multe comune sucevene şi vor putea asista atât la pregătirile de Crăciun, la repetiţiile pentru colinde sau urături, la tăierea porcului, dar şi la prepararea produselor tradiţionale.

Totodată, de Crăciun, vor fi organizate un spectacol susţinut de Hara şi Distinto la Gura Humorului şi un concert simfonic la Catedrala “Sf. Ioan Nepomuk” din Suceava, dar şi festivaluri cu obiceiuri de iarnă în mai multe localităţi ale judeţului. După Crăciun, în localităţile sucevene vor fi organizate parade ale mascaţilor, festivaluri de datini şi obiceiuri, iar înaintea Anului Nou, urături şi obiceiuri de iarnă acasă la gospodarii din satele Bucovinei.

Programul “Crăciun în Bucovina” este finanţat cu 250.000 de euro prin POR-Axa V şi promovează tradiţiile, obiceiurile şi gastronomia din Bucovina, scopul acestui proiect fiind de dezvoltare a turismului în judeţul Suceava. Prin acest proiect se estimează o creştere cu 23 la sută a numărului de turişti care vor veni în Bucovina în decembrie 2010, faţă de decembrie 2008, când a mai fost organizat un eveniment similar, dar când majoritatea manifestărilor s-au derulat în municipiul reşedinţă de judeţ.


Intră acum și în grupul de