Seful DSVSA a cumparat 8 asomatoare pentru sacrificarea porcilor (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Pe lângă cele 10 asomatoare existente în abatoarele din judeţul Suceava, pentru sacrificarea porcinelor şi bovinelor, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a mai achiziţionat 8, ce vor fi distribuite în teritoriu.

„Se fac primii paşi spre asomarea porcilor, în mod civilizat. Este mai uman ca înainte de sacrificare porcii să fie asomaţi, deoarece aceştia nu mai simt durerea.

Prin metoda clasică de sacrificare trebuiau cel puţin 3-4 persoane numai pentru a imobiliza porcul. Prin folosirea asomatoarelor totul se simplifică. Directivele UE spun foarte clar că nicăieri nu se sacrifică animale fără asomare”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru.

Acesta a mai precizat că normativele s-au simplificat în aşa fel încât deţinătorii de asomatoare trebuie doar să dea o declaraţie la poliţie că deţin aceste arme, nemaiavând nevoie de tot felul de documente cum se întâmpla până acum, fiind considerate letale.

Cele 8 asomatoare au fost achiziţionate de Petrea Dulgheru, cu 80 lei fiecare, un asomator având 150 capse.

Acesta a mai spus că târgurile de animale existente în judeţ vor primi avize provizorii, întrucât „s-a dat liber la circulaţia porcilor în târguri”, ţăranii având posibilitatea să vândă sau să cumpere aceste animale. „Până în luna mai 2011 vor putea vinde porci în târguri. Acest lucru nu se mai putea face de 3 ani, din cauza prevenirii răspândirii pestei porcine”, a spus şeful DSVSA Suceava precizând că, şi în aceste condiţii circulaţia se va face numai cu animale înregistrate, cu avize veterinare, iar în târguri vor exista registre în care vor fi trecute toate animale, dacă au fost vândute, şi căror persoane.


Intră acum și în grupul de