Primarul Ion Lungu a recomandat familiilor evacuate din blocul din Burdujeni afectat de explozie să închirieze locuințe în oraș întrucât cele ale Primăriei sunt nemobilate


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a recomandat, miercuri, familiilor evacuate din blocul 139 din cartierul Burdujeni să caute să închirieze apartamente sau garsoniere în oraș urmând ca municipalitatea să suporte costul chiriei și a utilităților.

El a spus într-o conferință de presă că cele două scări de bloc, D și E, nu vor putea fi locuite o perioadă lungă de timp, arâtând că se vor face studii privind rezistența clădirii și dacă aceasta va trebui consolidată autoritățile locale vor face demersuri la Guvern pentru asigurarea finanțării lucrărilor.

Ion Lungu a arătat că până în prezent doar șase familii au solicitat locuință, dar le-a transmis tuturor familiilor afectate că situația aceasta va putea dura și până la doi ani până să revină în apartamente.

Primarul a mai spus că cele 16 locuințe ale Primăriei sunt nemobilate și că recomandă celor vizați să închirieze locuințe de pe piața liberă urmând ca municipalitatea, prin ajutoare de urgență, să asigure decontarea cheltuielilor cu chiria și utilitățile.

El a explicat că nu este vorba de o calamitate pentru a se putea oferi legal locuințe persoanelor sinistrate și că personalul Primăriei va discuta caz cu caz.

„Vrem să-i ajutăm pe fiecare. Am luat fiecare caz în parte. Este o mare dramă, dar noi dăm aceste ajutoare pentru consolidarea blocului în situația în care expertiza ISC spune că se poate repara blocul, vom apela la Guvernul României. O dramă totală. Mulți sunt proprietari de locuință. Le înțeleg necazul, drama lor. Ei spun: dom`primar eu nu mă mut până când nu-mi dă statul altă locuință. Nu din vina mea a explodat, dar s-a întâmplat”, a spus Lungu care a menționat că orice sprijin va fi acordat va trebui să fie dat cu respectarea legii.

Mai mult, el a spus că locuințele municipalității nu sunt mobilate și că e mai rentabil ca persoanele evacuate să-și găsească locuințe de închiriat.

„Omul să meargă să-și găsească un apartament cu o cameră-două, vine la Primărie, Primăria ia act, îi dăm să-și plătească chiria, utilitățile, așa cum am promis”, a spus Ion Lungu.

El a apreciat că această situație temporară va putea dura un an-un an și jumătate, dacă se va mai putea consolida acest bloc.

Lungu a spus că are soluțiile financiare legale pentru ca municipalitatea să plătească chiria și utilitățile.

„Cred că asta este soluția cea mai corectă. Parte din ei să-și găsească chirii pentru că au un avantaj că multe locuințe care se închiriază sunt mobilate și pot să se mute de mâine dimineață”, a mai spus Lungu.

Primarul a arătat că are cum asigura plata chiriei și utilităților pentru o perioadă mai îndelungată.

El a explicat că nu are baza legală pentru a mobila locuințele municipalății pentru a le oferit sinistraților și că este de preferat ca aceștia să închirieze locuințe din oraș.


Intră acum și în grupul de