Metoda Accidentul revine: Trei suceveni au fost înșelați cu 16.600 de lei în ultimele zile. Abia după ce au dat banii unor necunoscuți au constatat că au fost păcăliți


Intră acum și în grupul de

Poliția Județean Suceava a atenționat că deși s-a crezut că Metoda Accidentul nu mai poate crea victime după mediatizarea intensă și activitățile de informare desfășurate, după o perioadă de „acalmie”, se constată o intensificare a activităţii infracţionale pe acest segment, în ultimele zile, la nivelul judeţului fiind semnalate mai multe astfel de înşelăciuni.

Astfel, joi la ora 22:52, Poliția Suceava a fost sesizată de către o femeie de 88 ani din Suceava, că a fost înșelată prin metoda accidentul cu suma de 3400 lei.

Ea a spus că joi seara în jurul orei 22:00, a primit un apel pe telefonul fix de la un bărbat care s-a prezentat a fi doctor în cadrul unui spital și i-a relatat femeii că nepotul său a suferit un accident în urma căruia are multiple facturi și necesită transferul de urgență cu elicopterul la o clinică privată din Cluj-Napoca.

În continuare interlocutorul a întrebat-o ce sumă de bani deține în casă, întrucât este nevoie de toți banii pe care îi are persoana vătămată în vederea efectuării transportului cu elicopterul. Bătrâna, i-a relatat faptul că are suma de 3.400 lei, iar respectivul bărbat a precizat că va trimite pe cineva la domiciliul acesteia pentru a ridica suma de bani și după aproximativ 10 minute, la imobilul femeii s-a prezentat un bărbat care a ridicat suma de bani și a părăsit în grabă zona.

Ulterior, contactându-și nepotul bătrâna arealizat că a fost victima unei înșelăciuni.

Vineri dimineața la ora 8:10, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată direct de o bătrână din Suceava că în aceeași dimineață, în jurul orei 02:40 a fost contactată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută, care sub pretextul unui accident rutier în care ar fi fost implicat fiul acesteia, a înșelat-o cu suma de 5200 lei.

Femeia a fost contactată pe telefonul fix de un bărbat necunoscut care s-a prezentat ca fiind doctor în cadrul Spitalului Județean Suceava și care a informat-o cu privre la faptul că fiul ei și soția acestuia ar fi fost inplicați într-un eveniment rutier grav și că necesită transportul de urgență la o unitate spitalicească din Cluj. În urma discuțiilor purtate, femeia s-a întâlnit în zona blocului unde domiciliază cu un tânăr necunoscut, câruia i-a înmânat suma de 5200 lei. Ulterior, după ce l-a contactat direct pe fiul acesteia, a realizat că aspectele nu se confirmă și că a fost înșelată, sesizând în acest sens, Poliția Municipiului Suceava.

Tot vineri Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată direct de un bătrân din Suceava că în aceeași dimineață, în jurul orei 01:30, a fost contactat pe telefonul fix de către o persoană necunoscută, care sub pretextul unui accident rutier în care a fost implicat fiul acestuia, l-a înșelat cu suma de 8000 lei.

Bărbatul a povestit că a fost sunat pe telefonul fix de  un bărbat necunoscut care s-a prezentat ca fiind doctor în cadrul Spitalului Județean Suceava și care l-a informat cu privre la faptul că fiul său ar fi fost inplicat într-un eveniment rutier grav și că este nevoie de o sumă considerabilă de bani pentru operaţie. În urma discuțiilor purtate, persoana vătămată s-a întălnit în faţa blocului unde domiciliază cu un tânăr necunoscut, câruia i-a înmănat suma de 8000 lei într-un plic. Ulterior, în jurul orelor 08:00 bătrânul și-a contactat nora, a întrebat-o pe aceasta de starea fiului său și a realizat că aspectele nu se confirmă și că a fost înșelat.

  În cele trei cazuri se  se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de „înșelăciune.

Poliția Suceava reamintește că Metoda „Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat, medic, poliţist sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru  eliberarea rudei  din arest sau pentru a o scăpa de la închisoare (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).

Victimele acestui tip de infracțiune sunt, în general, persoane în vârstă, cărora, în momentul în care răspund apelului telefonic, li se aduce la cunoştinţă un scenariu de natură să producă o stare emoțională puternică, afirmându-se faptul că fiul sau fiica ar fi fost implicaţi într-un grav accident rutier. Victimele sunt contacatate de regulă la ore târzii, astfel încât infractorii să poată profita de starea de derută și totodată, să fie îngreunată de către victime contactarea potențialelor rude implicate în accidente sau alte evenimente presupuse.

În această situaţie creată, persoana vătămată este determinată să depună diferite sume de bani la societăți de curierat financiar, pe numele unor persoane sau să înmâneze direct sumele de bani către anumite persoane indicate.

„Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite.  În prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, şi anume starea de şoc şi teama; acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii. Astfel, mizând pe o stare de tulburare profundă pe care o poate avea orice persoană la aflarea unei veşti că unei persoane dragi i s-a întâmplat ceva, infractorii contactează telefonic victimele, se recomandă de regulă a fi avocaţi, medici sau chiar poliţişti şi le relatează persoanelor înşelate că cineva drag a suferit un accident sau alte evenimente neplăcute şi că este necesar pentru acordarea asistenţei juridice sau medicale, transmiterea de urgenţă a unei sume de bani. Evident unii cetăţeni, profund emoţionaţi de primirea unei asemenea veşti, transmit infractorilor, în urma indicațiilor telefonice primite, sumele de bani solicitate. În cele din urmă, victimele își dau seama că au fost înșelate, și că evenimentul neplăcut nu a avut loc, dar rămân cu paguba materială şi şocul emoţional survenit în urma aplicării acestui mod de operare. Trebuie remarcat, că în urma activităţilor preventive şi de informare intense, tot mai multe  persoane au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au sesizat imediat poliţia”, a transmis Poliția Suceava.


Intră acum și în grupul de