Poliția Suceava anunță că a confiscat peste 700 kg de materiale pirotehnice după efectuarea a cinci percheziții domiciliare


Intră acum și în grupul de

După ce în perioada 24 – 30.11.2022 polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase – IPJ Suceava au documentat activitatea infracțională a unor persoane cu preocupări în sfera achiziționării, depozitării, transportului și comercializării ilegale de materiale pirotehnice și au confiscat peste 9 tone de materiale pirotehnice, în cursul zilei de duminică , 11.12.2022, polițiștii au efectuat alte 5 percheziții, reușind confiscarea unei alte cantități importante de peste 700 kg de materiale pirotehnice.

Astfel, polițiștii Biroului de Combatere a Fraudelor Vamale din cadrul S.I.C.E., împreună cu polițiști din cadrul SAESP și lucrători din cadrul I.J.J Suceava, au desfăşurat o acţiune pe raza municipiului Suceava pe linia combaterii traficului ilicit cu ţigarete de provenienţă extracomunitară și verificării legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice sau juridice. De asemenea, pentru completarea materialului probator au fost obținute și puse în executare un număr de 5 mandate de percheziție domiciliară și o percheziție a unui autovehicul. 

În urma activităților procedurale derulate într-o autoutilitară au fost identificate și ridicate 660 kg articole pirotehnice din categoria P1 și 59 kg articole pirotehnice din categoria F3, în valoare de circa 60.000 lei. 

A fost luată măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare de 5.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale.   

Totodată, în cadrul acțiunii au fost aplicate două sancțiuni contravenționale fiind dispusă măsura confiscării a 2140 bucăți țigarete, diferite mărci, în valoare aproximativă de 1.605 lei. 

Cercetările vor fi continuate în cadrul dosarului penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de  „orice operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept”.

Polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în colaborare cu cei ai Direcției de Ordine Publică, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Direcției de Poliție Transporturi, Direcției Rutiere și Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, au declanşat în luna noiembrie acţiunea naţională „FOC DE ARTIFICII 2022-2023”.

Aceasta are ca în scop creşterea siguranței cetăţeanului, prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative, generate de nerespectarea prevederilor legale, care reglementează operațiunile cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2022/2023.

Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite şi verificarea tuturor aspectelor prevăzute şi sancţionate de legislaţia incidentă în acest domeniu, polițiștii cooperează nemijlocit cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale – inspectoratele teritoriale de muncă și Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Acţiunile au în vedere modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare de către societăţile comerciale autorizate, care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice, precum şi identificarea persoanelor fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice, în vederea sancţionării acestora conform prevederilor legale.


Intră acum și în grupul de