Ministrul Cseke Attila: Creșa de la Fălticeni este prima construcție finalizată în România prin PNRR și prima din Programul Național  „Sf. Ana” de construire de creșe


Intră acum și în grupul de

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat, marți, la Fălticeni, la inaugurarea primei creșe realizate prin programul guvernamental pe care l-a inițiat că visul a devenit realitate.

Acest proiect al programului guvernamental de construire de creșe a pornit de la o idee simplă, în ianuarie 2021, în condițiile în care România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește numărul de locuri disponibile în creșe raportat la populația de vârstă antepreșcolară.

El a spus că a fost nevoie de schimbare a normativului de construcții de creșe și apoi a fost creionat acest proiect-tip.

„Doream facem un proiect tip care să aducă viață, să aducă culoare, să fie atrăgător atât pentru copii cât și pentru părinți”, a spus ministrul.

El a arătat că a fost găsită finanțare de la bugetul de stat și că s-a început cu municipiile, apoi cu orașele și chiar cu comunele mari din zona periurbană a marilor orașe.

Până la inaugurarea de marți a primei creșe construite prin acest program în România erau 395 de creșe de stat, iar acest program guvernamental are fonduri pentru încă 211 astfel de creșe cu finanțare asigurată pentru 124 prin PNRR și 84 de creșe cu finanțare din bugetul de stat.

„Programul nu se va opri aici pentru că este absolut necesar”, a mai declarat ministrul.

Cseke Attila a mai arătat că aceste creșe-tip au eficiență energetică ridicată, cu consum energetic redus către zero, ceea ce înseamnă că reducerea consumului de energie este de circa 65 la sută față de o clădire similară cu energie convențională.

El a subliniat că această creșă este prima construcție realizată prin PNRR în ceea ce privește proiectele Ministerului Dezvoltării și ale României.

Ministrul Dezvoltării a mai spus că proiectul de creșe se numește Sf. Ana, mama Sf. Fecioare Maria și ocrotitoarea copiilor, astfel încât toate aceste instituții să ocrotească copiii și să asigure generațiilor următoare tot ceea ce trebuie asigurat la nivelul anului 2022.

El a mulțumit antreprenorului care s-a ținut de promisiunea din luna august când s-a deshis șantierul și l-au invitat pe ministru să vină în 20 decembrie la inaugurarea creșei, cu opt luni înaintea termenului prevăzut prin contract, ceea ce înseamnă că sunt și antreprenori români care pot să facă și se țin de cuvânt.


Intră acum și în grupul de