Spitalul Județean Suceava a devenit al șaselea spital din lume în care a fost diagnosticată și tratată cu succes o tumoră osteolitica extrem de rară


Intră acum și în grupul de

Dr. Răzvan Codrin Bandac medic primar ortoped, șeful secției Ortopedie a Spitalului Județean de Urgență Suceava a declarat, miercuri, că unitatea spitalicească suceveană a diagnosticat și tratat cu succes o tumoră osteolitică extrem de rară, fiind al șaselea spital din lume unde s-a realizat o asemenea performanță.

Potrivit acestuia, în urmă cu aproximativ o lună, o pacientă de 20 de ani a fost diagnosticată clinic și imagistic, cu o formațiune tumorală osteolitică ( schwannom sau neurinom ) ce a cuprins aproape în totalitate osul calcaneu stâng.

„Cazul este deosebit deoarece abordează o patologie tumorală extrem de rară a țesutului osos cu un grad de distrucție osoasă importantă. Acest lucru a necesitat, în premieră, reconstrucția osoasă cu alogrefa osoasă umană a defectului osos restant după excizia țesutului tumoral. Intervenția chirurgicală a decurs în doi timpi, inițial practicându-se excizia marginală a tumorii, în urmă cu trei săptămâni, precum și efectuarea de către medicii anatomo-patologi, dr Andreea Botezan și dr. Luminița Miron, a examenului histopatologic, ce a permis diagnosticarea rapidă a unui schwannom intraosos, o tumoră benignă a nervului periferic, excepțional localizată la acest nivel”, a explicat dr. Bandac.

El a menționat că în literatură de specialitate sunt citate numai cinci cazuri de acest fel.

Potrivit medicului sucevean, a doua etapă chirurgicală s-a desfășurat în 14 decembrie 2022, realizându-se reconstrucția calcaneului stâng prin umplerea defectului osos cu alogrefa osoasă umană, importată de la Banca de țesuturi Colentina București cu sprijinul dr. Andrei Nica medic coordonator al Băncii de Țesuturi, care este mereu alături de unitatea spitalicească suceveană.

Dr. Bandac a mai spus că pacienta evoluează normal postoperator urmând a fi externată, iar conduita de tratament ulterior implică o imobilizare a gleznei și piciorului stâng pentru o perioada de 6 săptămâni, sprijinul pe piciorul stâng fiind amânat pentru o perioada de 3 luni de la intervenție.

„Particularitatea acestui caz o reprezintă atât raritatea leziunii ca frecvență și determinare tisulară, dar și efortul echipei medicale de a diagnostica și trata în timp record ( aproximativ trei săptămâni) o leziune tumorală cu potențial de agravare rapidă și severă, care netratată în timp util ar fi produs colapsul osos prin fracturarea spontană a calcaneului, urmat de un deficit funcțional major, la o pacienta cu vârstă foarte tânără”, a mai spus medicul sucevean.

El a remarcat că este al doilea caz, conform literaturii de specialitate, tratat prin reconstrucție cu alogrefă osoasă umană de la banca de țesuturi, primul caz fiind raportat în 2016 de Centrul Oncologic Hunan din China.

Celelalte trei cazuri au fost raportate în Turcia (2012), India (2012) și Brazilia (2020). dar cu defecte osoase mai mici, la două cazuri efectuându-se plombare cu autogrefa osoasă (de la același pacient ) și într-un caz fixare cu șuruburi și plombarea defectului osos cu ciment acrilic, a mai spus  dr. Răzvan Codrin Bandac.

Intervenția s-a realizat cu anestezie rahidiană, echipa operatorie fiind alcătuită din: dr. Mihai Sorin Petrasuc, dr. Ana Loredana Baitoc medici primari ortopezi, dr. Dorin Stănescu medic primar AȚI și aș. Ancuța Bizgan, asistent de bloc operator.


Intră acum și în grupul de